Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Zeliščarski vrtnarski dnevnik

image001image007


image005
Družba Unicommerce se je s svojo blagovno znamko Fiskars januarja 2013 aktivno vključila v program Ekošole ‘Šolska vrtilnica’ in v sodelovanju z biologom Danetom Kataliničem zasnovala in pripravila projekt Zeliščarski vrtnarski dnevnik. Z njim so šole in vrtci dobili izvrstni didaktični priročnik, s katerim učitelji, vzgojitelji in mentorji skupaj z otroki bedijo nad rastjo zelišč na svojih vrtovih in svoja spoznanja z opisi opravljenih del ter fotografijami redno beležijo v priročnik, ki tako pripoveduje zgodbo o rasti, negi, obrezovanju ter shranjevanju zelišč v posamezni slovenski regiji.

 

Letošnje Zeliščarske vrtnarske dnevnike bo komisija na Ekošoli ocenjevala januarja 2014, ko bo 132 sodelujočih šol in vrtcev v decembru vneslo v dnevnik svoj zadnji zapis, nagrade najbolj prizadevnim pa bo Fiskars podelil v marcu 2014 na sejmu Altermed v Celju. Nagrade za leto 2013, kot so palete lopatic, grabljic, motik, škarij, kosilnic ter drugega koristnega vrtnega orodja, ki so na voljo v zabavnih barvnih odtenkih, bodo prejele tri najboljše šole in trije najboljši vrtci.

S 1. Januarjem 2014 bodo projektu dodali novo aktivnost, katere vsebina so prvine in načini, kako herbarizirati rastline. Vrtci in šole bodo lahko sodelovali pri izdelavi herbarija zdravilnih zelišč, ki ga bodo lahko oddali do najpozneje decembra 2014. Najboljše tri od prispelih bo Ekošola razstavila na sejmu Altermed v Celju marca 2015, družba Unicommerce pa bo jih bo nagradila z vrhunskim vrtnim ročnim orodjem Moj prvi Fiskars®.

image009Zakaj zelišča? Načrtovanje zeliščnega vrta na manjših ali večjih površinah je dokaj preprosto. Procesi sajenja, gnojenja, presajanja, obiranja in sušenja trajnic za otroke tako niso preveč zahtevni. Otroci se z zelišči srečujejo vsakodnevno v prehrani, pomembna pa so tudi za njihovo zdravje in zdrav življenjski slog. Mentorji z otroki tako izberejo in vzgajajo tista zelišča, ki v klimatskih razmerah lokalnega okolja kar najbolje uspevajo. Otroci naravo v obdobju odraščanja doživljajo predvsem čustveno, skozi igro pa znanje pridobivajo na nevsiljiv in neposreden način. Ljubezen do narave jim starši in pedagogi privzgajajo na različne načine, tudi s pomočjo zelišč. Znanje o šetraju, žajblju, kamilicah, brinu ali pelinu pa bodo, ko bodo odrasli, zagotovo prenesli tudi svojim otrokom.

slika-1jpg

Projekt Zeliščarski vrtnarski dnevnik je družba Unicommerce predstavila 450 udeležencem na konferenci koordinatorjev programa Ekošola, ki je 23. septembra potekala na Brdu pri Kranju, odprtja pa se je udeležil tudi dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

slika-3jpg slika-2jpg

Poslanstvo trajnejšega sožitja otrok z naravo bosta Ekošola in družba Unicommerce nadaljevala tudi v letu 2014. Družba Unicommerce bo poskrbela za ponatis Zeliščarskega vrtnarskega dnevnika, Ekošola za njegovo distribucijo, koordinatorji in mentorji v šolah in vrtcih pa bodo skupaj z otroki vzgajali zelišča, ki rastejo praktično vse leto. Več informacij bo ponujala spletna stran www.ekosola.si.

Moj Prvi Fiskars® – zasnovan z otroki za otroke

Vrhunsko ročno vrtno orodje finskega proizvajalca FISKARS obsega tudi program Moj prvi Fiskars® z orodji, primernimi prav za otroške roke. Strokovnjaki so ga razvijali dve leti in nastala so orodja zanimivih oblik, velikosti in barv za vse letne čase, ki mladim vrtnarjem pomagajo oblikovati in raziskovati domači vrt, bližnji gozd ali zelenice ali pa površine v mestnem parku.
image021Priročna set škatla vsebuje lopatko za premetavanje zemlje ali peska, malo žagico za brazdanje zemlje in ustvarjanje lepih vzorcev v pesek ali sneg, priročno metlico in ročno zajemalko, izdelanih iz lahkih, kakovostnih in trpežnih materialov. Še posebej zanimivi so ergonomski okrogli ročaji oranžne barve, ki ponujajo dober oprijem, tako da otrokom orodje med igro zagotovo ne bo drselo iz rok.
V večnamenski set škatli lahko otroci shranijo vse vrtno orodje, lahko pa jo uporabijo tudi kot vedro za vodo ali sneg. Z zaprtim pokrovom škatla služi kot priročno sedišče, pokrov pa tudi kot koristen podstavek za kolena.

 

image023

Moj prvi Fiskars® vključuje še štiri lahka in trpežna mala vrtna orodja za nova vrtna doživetja: lopato za kopanje, lopato zajemalko, grablje in metlo. Še tako preprosta opravila bodo postala še lažja in še prijetnejša.

 

 

 

 

UNICOMMERCE, d. o. o. , Obrtniška ulica 21, 1370 Logatec,
info@unicommerce.si , www.unicommerce.si

Odnosi z javnostmi: Miša Hrovat, agencija Maga,
T: 01/ 36 18 095, M: 041 619 616, E: misa@maga.si

 

Podatki zapisa

Datum:
3 oktobra, 2013

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads