Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Udejanjanje globalnih vizij prehoda v brezogljično družbo

Podjetje Plane-net solar na letošnjem 48. MOS v Celju

planetSolar

Celostne energetske rešitve električne mobilnosti, od Tesla Powerwalla, do najširšega nabora polnilnic za električna vozila

 • Plan-net solar v Sloveniji udejanja vizijo energetske samooskrbe Elona Muska, soustanovitelja Tesle Motorsa
 • Polnilnico iz ponudbe Plan-net solar bo na Celjskem sejmu zagnal predsednik vlade dr. Miro Cerar
 • Prihajajo neto meritve, spodbuda za nov krog investicij v sončne elektrarne – celostne rešitve globalnega ponudnika Solar Edge in Planet-neta solar
 • Od hitrega polnjenja na mednarodnih cestnih koridorjih, do energetske samooskrbe električnih avtomobilov doma
 • S hitrimi polnilnicami Efacec, iz ponudbe družbe Plan-net, postajajo slovenske ceste del omrežja CEGC
 • Plan-net solar zgradil že več kot 120 sončnih elektrarn

Konec letošnjega aprila ni bilo globalnega medija, ki ne bi poročal o uresničitvi nove vizije Elona Muska, enega največjih vizionarjev današnjih dni. Na trg je postavil Tesla Powerwoll, hranilnik električne energije, ki bo pomagal dokončno uresničiti vizijo brezogljične družbe, z možnostjo energetske samooskrbe za bivanje in mobilnost. Tesla Powerwoll bo postal v času letošnjega 48. MOS, Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju, tudi del resničnosti slovenskega prehoda v brezogljično družbo. Kot del celovitega sistema energetske samooskrbe ga bo predstavilo podjetje Plan-net solar, v okviru širše ponudbe inverterjev, vmesnikov in specifičnih merilnikov sistemov sončnih elektrarn.

Plan-net solar se bo ob  tem na 48. MOS, ki bo letos potekal v znamenju električne mobilnosti, predstavil tudi kot vodilni ponudnik polnilnic za električna vozila v Sloveniji. Njegove polnilnice so bile izbrane za vzpostavitev omrežja hitrih polnilnic na slovenskem avtocestnem križu. Tudi prva javna, univerzalna, hitra polnilnica za električna vozila, zagnana v sredo 2. septembra  v ljubljanskem BTC, je iz ponudbe podjetja Plan-net solar. Vodilno vlogo podjetja na tem področju v Sloveniji bo potrdil tudi uradni zagon javne polnilnice moči 2 x 22 kWh AC na celjskem sejmišču, ob otvoritvi sejma. Polnilnico iz ponudbe Plan-net solar bo zagnal predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Celostne rešitev električne mobilnosti bodo na razstavnem prostoru podjetja Plan-net solar zaokrožila električna vozila Nissan Leaf in T-King.

SolarEdge, neto meritve,Tesla Powerwall in energetska samooskrba

SolarEdge je družba inteligentnih rešitev inverterjev, s katerimi je sprožila revolucijo med ponudniki sistemov solarnih elektrarn. SolarEdge inverter zagotavlja najvišjo raven izkoristka posamičnega fotovoltaičnega modula. S tem se zmanjša cena, oziroma strošek pridobivanja električne energije iz električne energije. Sočasno se s tem odločno dviguje stopnja izkoristka, oziroma upravičenosti naložbe v solarni sistem, ki je upravljan s sistemom SolarEdge.

Rešitve SolarEdge so pravšnje tako za upravljanje solarnih elektrarn enostanovanjskih, dvostanovanjskih in večstanovanjskih hiš ter sistemov v gospodarski rabi. Sistem SolarEdge sestavljajo elementi optimiziranja moči, inverterji in nadzorna platforma v oblaku.

Sistem SolarEdge zagotavlja izjemno učinkovito pridobivanje električne energije iz sončne energije. Učinkovitost zagotavlja prednosti tako izdelovalcem, inštalaterjem kot lastnikom sončnih elektrarn. Za vse to skrbi preprost, a posebej učinkovit DC-AC inverter.

Med rešitvami SolarEdge v ponudbi Plan-net solar je s spremembo zakonodaje pridobil veliko na veljavi tudi SolarEdge Meter. To je merilnik, ki ga bo mogoče s pridom izkoristiti ob uveljavitvi tako imenovanih neto meritev v Sloveniji.

Da resnično sodi med vodilne ponudnike tehnoloških rešitev pridobivanja, hranjena in uporabe električne energije iz obnovljivih virov, natančneje iz sončne energije v globalnem merilu, je SolarEdge prejel priznanje na posebej odmeven in v bistvu simboličen način.

Za uveljavitev svojega inovativnega izdelka na globalnem trgu je družbo SolarEdge izbral Tesla Motors. Tako družba, katere zastopnik v Sloveniji je Plan-net solar, na globalnih trgih in tako tudi v Sloveniji ponuja hranilnik električne energije Tesla Powerwall.

Teslina baterija za dom je litij-ionska baterija. Njeno učinkovitost hranjena električne energije, pridobljene iz obnovljivega vira in zmožnost uravnavanja porabe električne energije izhaja iz tekočinskega nadzora in uravnavanja pravšnje temperature delovanja ter dovršene programske podpore delovanja. Rešitev omogoča uresničitve vizije energetske samooskrbe ter pridobivanje in uporabo energije izven omrežja.

Tesla Poverwall, hranilnih električne energije za dom je na voljo v dveh izvedbah. Izvedba zmogljivosti 10 kWh zagotavlja največjo učinkovitost kot hranilnik električne energije za podporo, oziroma stabilizacijo omrežja v gospodarski rabi. Izvedba moči sedem kWh je namenjena uporabi doma, vse tja do hranilnika električne energije za polnjenje električnih avtomobilov.

Tehnične značilnosti tesla Poverwall:

 • Namestitev: Na steno, v zaprtem prostoru in zunaj
 • Inverter: V paru z naraščajočim številom inverterjev v omrežju
 • Energija: 7 kWh, oziroma 10 kWh
 • Mejna moč: 3,3 kWh
 • Učinkovitost: >92%
 • Temperaturno območje delovanja: -20C do 43C
 • Jamstvo: 10 let
 • Mere: višina 1300 mm, širina 850 mm in debelina 180 mm

Hranilniki energije Tesla Powerwall  bo v Sloveniji na voljo, kot na enem prvih trgov v globalnem  merilu, v bližnji prihodnosti. Tudi to je nedvoumen dokaz kompetenc in poslovne učinkovitosti podjetja Plan-net solar. Sočasno je to tudi dokaz, da je za globalno eno najbolj prodornih družb, Tesla Motors,  slovenski energetski trg posebej zanimiv. Tesla Powerwall bo premierno predstavitev na sejmu 48. MOS.

Kot hranilnik električne energije iz obnovljivih virov bo Tesla Motors, kot neposreden ponudnik tovrstnih rešitev, s sodelovanjem preko SolarEdge izkazal posebno priznanje za kakovost delovanja in kompetence podjetja Plan-net Solar. Dejstvo, da je Slovenija ena prvih trgov, na katerega vstopa Tesla Motors s svojim hranilnikom energije Tesla Powerwall, gre jemati kot dodaten dokaz prodornosti, učinkovitosti in poslovne uspešnosti družbe Plan-net solar.

Celostne energetske rešitve za električno mobilnost družbe Plan-net solar

Električna mobilnost brez javnega omrežja polnilnic za električna vozila in  domačih polnilnic za električna vozila, ne more zaživeti v želenem in za prehod slovenske družbe v nizkoogljično, oziroma brezogljično družbo, potrebnem obsegu. Zato po dokončnem vstopu vodilnih avtomobilskih znamk z električnimi vozili na slovenski trg, stopa v ospredje zagotavljanje pravšnjega podpornega okolja za razmah njihove uporabe. Kako je mogoče učinkovito in dosledno uresničiti vizijo slovenske trajnostne mobilnosti zgovorno in prepričljivo dokazuje družba Plan-net. V svoji ponudbi ima namreč vse vrste polnilnic za električna vozila. Obenem pa je že dolgo uveljavljena na področju forovoltaike in celostnih energetskih rešitev bivanja, ki jih z električno mobilnostjo prenaša sedaj tudi na vsakdanje ceste.

Hišne polnilne postaje

Hišne polnilne postaje z močjo polnjenja od 3,7 kW do 22 kW zagotavljajo stroškovno učinkovito infrastrukturo za polnjenje električnih avtomobilov doma, na parkiriščih podjetij in parkiriščih ter delavnicah avtomobilskih prodajnih salonov in servisnih delavnicah. Zagotavljajo pravšnjo podporo raznovrstnim dejavnostim, povezanim s prometom in mobilnostjo, od storitev sposojanja avtomobilov, taksi prevozov, do logistične podpore najrazličnejšim dejavnostim. Primerne so tudi za parkirišča gostinskih obratov in trgovin, vse tja do velikih nakupovalnih središč.

Med značilnosti postaj za domače polnjenje električnih vozil Plan-net, znamke Efacec sodi možnost polnjenja preko vtičnice ali fiksnega kabla, ki ustreza vsem vozilom. Ta možnost odločno veča udobje uporabe električnega avtomobila. Uporaba polnilnice je varna in intuitivna, tako v zaprtih prostorih, kot na prostem. Brezhibnost delovanja, oziroma stanje polnjenja je prikazano z LED diodami. Ob tem je mogoče polnilnice opremiti tudi z merilnikom porabe in sistemom RFID identifikacije.

Javne polnilne postaje

Za polnjenje na velikih parkiriščih, kot so parkirišča P+R v omrežju intermodalnih prestopnih točk javnega potniškega prometa ter drugih vozlišč trajnostne mobilnosti, so posebej primerne javne polnilne postaje. Tudi tovrstne polnilnice podjetja Plan-net so znamke Efacec. Postavljajo se z izjemno učinkovito in zanesljivo večvrstno komunikacijsko povezavo 3G, LAN ali Wi-Fi. Zato jih je mogoče na različne načine povezati v omrežje javnih polnilnic za električna vozila in upravljati na daljavo. Javne polnilne postaje moči od 3,7 kW do 22 kW iz ponudbe Plan-net zmorejo sočasno polniti dva električna avtomobila. Zaradi izjemne zanesljivosti in brezhibnosti, brez neželenih motenj tako za omrežje, kot električne avtomobile, so javne polnilne postaje znamke Efacec družbe Plan-net še posebej primerne za upravljavce omrežij in velike ponudnike polnilnic za električne avtomobile, kot so elektrodistribucijska podjetja in ponudnike energije za električna vozila na bencinskih servisih in avtocestnih postajališčih.

Rešitve za mednarodne »zelene« cestne koridorje

Izjemen dokaz vrhunskosti, zanesljivosti, brezhibnosti delovanja, zmožnosti integracije v največja, tudi mednarodna omrežja polnilnic električnih avtomobilov, so hitre polnilne postaje za električna vozila iz ponudbe podjetja Plan-net. To so polnilnice primerne za parkirišča velikih trgovskih centrov, logističnih vozlišč, avtocestnih postajališč in pooblaščenih prodajalcev vozil. Prav slednji lahko s hitrimi polnilnicami izpostavijo vse prednosti svojih električnih vozil.

Med hitrimi polnilnicami podjetja Plan-net izstopajo polnilnice Efacec QC45.  To je primerljiva polnilnica s tistimi, s katerimi bo na slovenskem avtocestnem križu vzpostavljeno omrežje hitrih polnilnic za električna vozila, s katerimi se bo Slovenijo vključila v omrežje CEGC. Polnilnica omogoča preprosto, hitro polnjenje vseh vrst električnih avtomobilov, s tremi različnimi kabli vpetimi na polnilnico. Zato uporabniku ne potrebuje posebnih, dragih kablov za hitro polnjenje avtomobila. Polnilnica Efacec QC45 je vrste multi-standard, saj zmore polniti električne avtomobile po vseh znanih standardih hitrega polnjenja, DCA-CHAdeMO, DCC-CCS/Combo in AC. Polnilnica zmore DC polnjenje z močjo 50 kW in AC polnjenje z močjo 43 kW. Postavlja se z več kot 93-odstotno učinkovitostjo. Prazni akumulatorji vseh serijskih električnih avtomobilov, s kapaciteto akumulatorjev od 18 kWh do 24 kWh, se na tej polnilnici napolnijo vsaj do 80 odstotkov polnosti, v približno 30 minutah.

S hitrimi polnilnicami družbe Plan-net znamke Efacec je v Sloveniji končno  omogočen preboj množičnosti električne mobilnosti. Vožnja z električnih vozil namreč s pomočjo hitrih polnilnic iz ponudbe družbe Plan-net, končno postaja primerljiva z vožnjo avtomobila s klasičnim pogonom.

Energetska samooskrba v prometu

Glede na to, da med stebre uspešnega delovanja družbe Plan-net sodi tudi postavljanje in upravljanje sončnih elektrarn (Plan-net Solar), postaja del vsakdanje resničnost v Sloveniji tudi vizija individualne motorne mobilnosti brez ogljičnega odtisa. S hranilniki električne energije in pripadajočimi polnilnicami za električne avtomobile namreč ponuja družba Plan-net, tudi rešitve energetske samooskrbe za vožnjo z avtomobilom.

Plan-net solar zgradil že več kot 120 sončnih elektrarn

Plan-net Solar d.o.o. je vodilno podjetje za izgradnjo vrhunskih sončnih elektrarn v Sloveniji. Sodelovanje z inovativnimi in zanesljivimi poslovnimi partnerji omogoča kontinuirano rast razvoja in poslovne odličnosti. Sončne elektrarne Plan-net Solar uporabljajo visokokakovostne module Upsolar, najsodobnejše konstrukcije Schletter in Mecosun ter vodilne razsmernike SMA in Aros. Visoko kakovost zagotavljamo s standardi ISO 9001:2008, s članstvom v PV Cycle – kot edini v  Sloveniji,  s članstvom ZSFI, lastno težko mehanizacijo in izkušnjami. Vrhunski sestavni deli sončnih elektrarn in odgovoren ter visoko usposobljen strokovni kader se rezultirata v sončnih elektrarnah z najvišjim donosom. Med drugimi so nam zaupali tudi Omahen Transport, Krka, Loterija Slovenije, Sintal, BTC, Mercator, več pa si lahko ogledate na naši spletni strani v Referencah. Podjetje Plan-net v svoji dejavnosti Električna vozila ponuja prodajo električnih skuterjev in avtomobilov, v dejavnosti Plan-net Polnilne postaje pa prodajo polnilnih postaj. Skupino Plan-net odlikujejo celovito, visokokakovostno in hitro opravljene storitve ter vpetost v uresničevanje globalne spremembe spoštovanja narave.

planetSolar

Podatki zapisa

Datum:
14 septembra, 2015

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads