Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Trajnost je Geberit

Geberit uresničuje ambiciozne okoljske zaveze

 

Todoroki Waterfall, Isahaya, Nagasaki, Japan

Todoroki Waterfall, Isahaya, Nagasaki, Japan

Geberit je vodilno evropsko podjetje na področju sanitarne tehnike, ki ga poleg kakovostnih izdelkov, v katerih se prepletajo sodoben dizajn, izjemna funkcionalnost in zanesljivost, odlikuje tudi predanost skrbi za okolje. Trajnostni način razmišljanja je integriran v vse, kar Geberit dela in kar je. Geberitova trajnostna strategija se nanaša na miselnost zaposlenih, na varčno ravnanje z vodo in energijo ter na proizvodni proces. Tudi nova tovarna v Rušah velja za vzor ekološke proizvodnje, saj jo odlikujejo najsodobnejši dizajn, okolju prijazni materiali in izjemna energetska zasnova. Geberitovi izdelki prispevajo tudi k neposrednemu trajnostnemu ravnanju vseh, ki jih uporabljajo. Z njimi lahko v svojem domu vsakodnevno prispevamo k varčni rabi vode in energije – za kar 99,75 odstotka vode, ki jo izdelek porabi v svojem življenjskem ciklu od proizvodnje, preko uporabe, do razgradnje, smo odgovorni uporabniki sami.

poraba-vode-skozi-zivljenjski-cikel-izdelkov

Foto – Poraba vode skozi življenjski cikel izdelkov

Zaradi ambicioznih okoljskih zavez ne preseneča dejstvo, da je veliko trajnostnih objektov zgrajenih in opremljenih s pomočjo Geberitovih izdelkov. Arhitekti, gradbeniki in drugi strokovnjaki izberejo Geberitove elemente, ker so varčni pri porabi vode in energije ter tako modernim objektom tudi pomagajo pri pridobivanju certifikatov za trajnostno oziroma zeleno gradnjo, kot so Minergie, DGNB, BREEAM and LEED. Obenem pa s svojo funkcionalnostjo in dizajnom prostorom dajo pridih sodobnih trendov in zagotovijo vrhunsko estetiko bivanja.

Vsi novi izdelki so zasnovani z mislijo na okolje: eko-dizajn pomeni, da že pri zasnovi svojih izdelkov Geberit naredi natančne izračune njihovega vpliva na okolje, da lahko nato optimizira izdelek, njegov proizvodni proces, uporabo materialov in naravnih virov. Danes se že preko 500 Geberitovih izdelkov ponaša z nalepko WELL, ki potrošnikom pomaga prepoznati izdelke, varčne pri porabi vode.

Slovenski vzor

Geberit ima svojo proizvodnjo tudi v Sloveniji, nova tovarna v Rušah pa velja za vzor ekološke proizvodnje ter je popoln primer ekološkega in gospodarsko trajnostnega načrtovanja in izvedbe tovarniških prostorov, ki upošteva tudi značilnosti okoliške pokrajine. Ena izmed posebnosti lokacije je tudi njena napredna energetska zasnova. Ta med drugim vključuje izrabo vse odpadne toplote iz industrijskih procesov, objekt zato ne uporablja fosilnih goriv, temveč izključno obnovljive vire energije. Za hlajenje se uporablja podzemna voda na lokaciji, zbrana deževnica pa za sanitarije in zalivanje okolice. Kot del Geberitove razvejane mreže proizvodnih obratov po svetu tako tudi slovenska tovarna pomembno prispeva h globalnim ciljem podjetja, ki med drugim zajemajo zmanjšanje izpustov CO2 in porabe vode za 5 odstotkov letno in povečanje deleža električne energije iz obnovljivih virov s 37 v letu 2014 na 60 odstotkov do leta 2020.

Od lani, ko je skupina Sanitec postala del globalne skupine Geberit Group, pa Geberit strategijo trajnostne proizvodnje, izdelkov, logistike in miselnosti uspešno prenaša tudi na svoje nove enote. »Že več kot 20 let postavljamo standarde na področju trajnosti in to bomo počeli tudi v prihodnje. V letu 2015 smo zato sistematično razširili našo preizkušeno in ambiciozno trajnostno strategijo na skupino Sanitec,« ob tem dodaja Christian Buhl, predsednik uprave Geberit Group.

tovarna-geberit-v-rusah

Več na: www.geberit.si

Podatki zapisa

Datum:
24 septembra, 2016

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads