Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Tovarna Geberit v Rušah pri Mariboru

O Geberitu

Globalno podjetje Geberit je vodilno podjetje v Evropi na področju sanitarnih proizvodov. Posluje kot povezana skupina in je zelo močno prisotna v večini evropskih držav, kjer zagotavlja edinstveno dodano vrednost na področju sanitarne tehnologije in kopalniške keramike. Proizvodna mreža obsega 29 proizvodnih obratov, od katerih jih je 23 v Evropi, 6 pa na drugih celinah. Sedež skupine je v kraju Rapperswill-Jona v Švici, Geberit pa ima več kot 12 000 zaposlenih v približno 50 državah.

Podjetje je bilo ustanovljeno daljnega leta 1874 v kraju Rapperswil v Švici. Ustanovil ga je Caspar Melchior Albert Gebert. Prvi splakovalnik, imenovan Phönix, je bil izdelan leta 1902 in povzročil velik preboj na trgu, leta 1905 pa se je zanj že naredil prvi patent. Omenjeni splakovalnik je predstavljal temelj prihodnji rasti. To je bil prvi splakovalnik na trgu, ki je deloval brezhibno, in tako deluje še danes. Tehnologija splakovanja se od tedaj pravzaprav ni spremenila in iz tehničnega gledišča funkcionira prvi splakovalnik na isti način, kot današnji. Pomembnejše letnice, ki predstavljajo mejnik za podjetje, so še leto 1935, ko je podjetje kot eno izmed prvih na svetu začelo s proizvodnjo oziroma predelavo plastičnih mas, leta 1955 je bila zgrajena prva podružnica izven Švice v Nemčiji (Pfullendorf), kjer danes poleg stoji tudi Geberitov logistični center in ena izmed tovarn. Leta 1957 je podjetje začelo proizvajati odtočne cevi. Cilj Geberitovih izdelkov je bil vselej izdelava kakovostnih in trajnih materialov, ki bi zdržali generacije. Leta 1964 je bil predstavljen prvi podometni splakovalnik in od takrat jih Geberit nenehno proizvaja ter na tem področju zaseda vodilno mesto. Leta 1977 se je na trgu pojavila pomembna novost – tuš WC, leta 1989 pa še celotna proizvodnja cevi za oskrbo (vodovod). Podjetje je bilo leta 1997 prodano britanski investicijski družbi Doughty Hanson. Pri tem je bilo bistvenega pomena, da se vizija in poslovna kultura podjetja upošteva tudi v prihodnje. Leta 1999 je delnica podjetja Geberit prišla na borzo in od takrat kotira na borzi v Zürichu ter je ena izmed delnic, ki tvori borzni index v Švici. Leta 2015 je Geberit kupil Sanitec – vodilnega ponudnika sanitarne keramike v Evropi. Danes je Geberit na področju sanitarne tehnike vodilno podjetje v Evropi, ki ima zelo dober poslovni model in dobre možnosti za nadaljnjo rast. Letno ustvari približno 3 milijarde CHF prometa. Investira predvsem v razvoj naslednjih področij: hidravlika, higiena, statika, zvočna izolacija, protipožarna zaščita, procesni inženiring, virtualni inženiring, znanost o materialih, elektronika in znanost o površinah. Trije glavni sklopi produktov, ki jih proizvajajo v podjetju, so inštalacijski sistemi, cevni sistemi ter kopalniški sistemi. V slednjem segmentu je največ novosti – od keramike, pohištva, tuš kadi, ogledal – skratka vsega, kar potrebujemo za dobro zasnovano, funkcionalno in sodobno kopalnico.

Geberitova tovarna v Rušah

Skoraj nova Geberitova tovarna v Rušah je energetsko učinkovita in okolju prijazna tovarna z zavidljivo velikim proizvodnim obratom. Njeni prostori obsegajo 8 400 m2 in 2 500 m2 veliko skladišče, zgrajena je bila leta 2015 in je edina tovarna, ki v celoti obratuje brez fosilnih goriv. V proizvodnih procesih se uporabljajo toplotne črpalke, ki pozimi skrbijo za ogrevanje in poleti za hlajenje. Prav tako se pozimi za ogrevanje prostorov uporabi odpadna toplota iz proizvodnih procesov. V sanitarijah se namesto pitne vode uporablja deževnica. Tovarna v Rušah je tudi edina, ki ima svoj lastni razvoj izdelkov, ostalih 28 tovarn ima razvoj v Švici.

Proizvodnja deluje po načelu vitke proizvodnje – organiziranost delovnih mest, red, čistoča in pa proizvodnja po principu »just in time«. Proizvodnja obsega izdelavo treh skupin izdelkov – nadometnih splakovalnikov, splakovalnih ventilov in fazonskih kosov SIlent PP – poteka v hali s šestimi ladjami, kjer je nameščenih 36 brizgalnih strojev, 620 orodij za brizganje plastike, dve popolnoma avtomatski ter štiri polavtomatske montažne linije ter več različnih ročnih delovnih mest.

Kot podjetje je Geberit izredno trajnostno naravnano. Trajnost je že desetletja del Geberitove identitete, kar koristi okolju, podjetju, strankam, partnerjem in zaposlenim. Dober primer trajnostnega načela so izdelki, ki varčujejo z vodo, nove logistične rešitve ali energetsko učinkoviti proizvodni sistemi in odgovorno izobraževanje. Da bi svojim obiskovalcem pokazali realno delovanje odtočnih inštalacijskih sistemov, so v avli podjetja postavili vodni stolp, ki je narejen iz dveh delov, in sicer tako, da z rdeče in modro obarvano vodo prikazuje pravilno in nepravilno nameščene odtočne inštalacijske sisteme v večnadstropni stavbi. Ta vodni stolp je edinstven prikaz odtočnih inštalacijskih sistemov. Prikazuje sanitarne inštalacije v večstanovanjski zgradbi s štirimi nadstropji, opazovalec pa lahko dogajanje opazuje s pomočjo prozornih cevi. Prikazani so primeri pravilnih inštalacij, pa tudi najpogostejših napak. Rdeče in modro obarvana voda, ki potuje po prozornih ceveh, jasno in nazorno pokaže, kaj se dogaja v ceveh večnadstropnih stavb. Če je za inštalaterje najbolj zanimiv prav vodni stolp, pa je za projektante in tiste, ki sodelujejo pri načrtovanju in gradnji javnih prostorov, kot so na primer bolnišnice in hoteli, zelo zanimiva tudi tema higiene pitne vode. Demonstracijska stena z vodovodnimi inštalacijami s pomočjo tipal za temperaturo in pretoka vode prikazuje preprečitev stagnacije v inštalacijah pitne vode s pomočjo higienskega splakovanja Geberit v različnih situacijah. Inštalacije so izvedene s cevmi sistema Geberit Mepla in Geberit Mapress. Zanimiv je tudi moderni izobraževalni center, ki se lahko pohvali s prostorno predavalnico in delavnico, v kateri lahko obiskovalci v praksi preizkusijo Geberitove izdelke.

Podatki zapisa

Datum:
11 septembra, 2020

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads