Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Ogled podjetja HERZ

slika11V četrtek 12. 6. 2014 smo se že zgodaj zjutraj odpravili proti Dunaju. Na ogled podjetja Herz se je odpravilo 10 dijakov in 5 mentorjev iz srednjih šol iz vse Slovenije, ki so sodelovali na tekmovanju za najboljšega mladega instalaterja strojnih instalacij na sejmu Energetike v Celju. Poleg nas so na ogled šli tudi ocenjevalna komisija, predstavniki obrtne zbornice Maribor in predstavnik podjetja Herz g. Borut Švajger, ki je bil tudi naš vodič na poti. Po nekaj urah vožnje smo se ustavili na našem prvem ogledu in sicer v Kemetenu, kjer izdelujejo plašče za peči Herz in obdelujejo ulitke, ki pridejo iz proizvodnje v Šmartnem. Na začetku smo si ogledali, kako poteka izdelava plaščev. Gledali smo, potek varjenja, krivljenja in lakiranja pločevine. Videli smo tudi kako poteka izdelava toplotnih podpostaj. Nazadnje pa smo si še podrobno ogledali obdelavo ulitkov. Podjetje Herz je vložilo veliko sredstev, natančneje kar 13 milijonov evrov, zato, da so izdelki čim boljši in hitreje narejeni ter tako zagotovijo najboljšo kvaliteto monterjem. Izvedeli smo tudi, da si podjetje samo izdeluje orodje in tako prihrani pri stroških ter času. Opazili pa smo tudi kar nekaj odpadne medenine, ki nastane pri obdelovanju. Podjetje ta material ponovno pretopi in ga ponovno uporabi ter s tem prihrani pri izdelavi in manj obremenjuje okolje.

Nato smo se z avtobusom odpravili proti Dunaju, kjer smo imeli kosilo. Po kosilu smo sedli v učilnico in izvedeli več o zgodovini podjetja ter o njegovem širjenju. Po tem predavanju smo si ogledali proizvodnjo. Ogledali smo si izdelavo orodij in izdelavo ter vrezovanje navojev v ventile. Videli smo tudi, kako ulivajo  ventile, obenem pa smo tudi sami poizkusili uliti zaporni ventil. Pogledali smo si tudi izdelavo peščenih form za ulivanje in nikljanje  že obdelanih ventilov. Nato smo ponovno sedli v učilnico, kjer smo se naučili uporabljati tri Herzove aplikacije za pametni telefon. Te nam pomagajo pri izračunu velikosti in nastavitvah raznih ventilov. Na koncu ogleda smo vsi dobili potrdila o opravljenem izobraževanju v podjetju Herz.

slika22Odpravili pa smo se še na ogled muzeja o ogrevalni tehniki na Dunaju. Vodič nas je popeljal skozi muzej. Ogledali smo si veliko različnih ogreval iz različnih obdobij v zgodovini. Bilo je zelo poučno in zanimivo, saj smo  lahko na lastne oči videli, kako je ogrevalna tehnika v zadnjih sto letih napredovala. Po končanem ogledu smo se odpravili v hotel in se namestili v sobe. Poskrbeli smo, da smo se dobro spočili, saj je bil pred nami še en zanimiv dan.

slika33Zjutraj je najprej sledil ogled Dunaja. Z avtobusom smo se vozili po Dunaju in odkrivali njegove lepote. Kljub temu, da je mestu že zelo staro, je še vedno čudovito in polno zanimivih stavb ter spomenikov. Poleg tega nam je vodička povedala  izčrpno zgodovino  mesta in nam prikazala še bolj jasno sliko o Dunaju. Po triurnem ogledu smo se odpravili še proti našemu zadnjemu ogledu v Pinkafeld.  Ponovno smo se usedli v učilnice, kjer smo izvedeli več o sami proizvodnji v Pinkefeldu in o povezavi te proizvodnje z mestom. Izvedeli smo, da tesno sodelujejo s šolo v mestu in da organizirajo izobraževanja o njihovih proizvodih. Ogledali smo si tudi proizvodnjo peči in njihovo sestavljanje. Opazili smo tudi bazen, kjer preizkušajo peči. Peč zaprejo tako, da ne pušča,  vanjo stisnejo zrak pod tlakom 6 barov, takšne peči pa potopijo pod vodo. Napake najdejo približno na dveh pečeh od tisočih. Te peči zavrnejo, varilca pa bolj usposobijo, da ne pride več do takšnih napak. Ogledali smo si laboratorij, kjer testirajo njihove zamisli. Tako se je tudi končal naš ogled in tudi izobraževanje v podjetju Herz. Hvaležni smo podjetju, da nam je omogočilo to izobraževanje, saj smo s tem pridobili veliko novega znanja.

slika44slika55

Natan Pečnik
Dijak Srednje tehniške  in poklicne šole Trbovlje

Podatki zapisa

Datum:
7 julija, 2014

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads