Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Ob 60- letnici podjetja slovesno odprli novi Knauf Insulation Experience Center

Škofjeloška družba Knauf Insulation je danes slovesno obeležila svojo 60-letnico obstoja in s praznovanjem združila še odprtje novega demonstracijsko -izobraževalnega centra KIEXC, zgrajenega po najsodobnejših konceptih trajnostne gradnje. Slovesnosti so se poleg  predstavnikov lokalne skupnosti udeležili tudi predstavnik kabineta predsednika vlade ter številni ugledni gospodarstveniki, predstavniki znanstvenih in izobraževalnih ustanov, tujih veleposlaništev ter partnerskih podjetij, ki so si v družbi predstavnikov gostiteljev – skupin Knauf in Knauf Insulation, podrobno ogledali prvo novogradnjov Sloveniji, grajeno po nemškem standardu za trajnostno gradnjo DGNB. Zgradba ima danes ključno vlogo tudi v evropskem prostoru, saj je bila izbrana kot pilotni projekt trajnostne gradnje naravni Evropske komisije pri pripravi evropskih smernic trajnostne gradnje.V Knauf Insulation Experience centru bodo na 832 kvadratnih metrih površine na ogled najsodobnejše gradbeno-izolacijske rešitve in primeri dobrih praks trajnostne gradnje partnerskih podjetij.

(od leve proti desni): dr. Saša Bavec, generalni direktor Divizije Sistemi in direktor skupine Knauf Insulation za trženje, Jean-Claude Carlin, predsednik uprave skupine Knauf Insulation,Tomaž Lanišek, glavni direktor Knauf Insulation Škofja Loka

Škofjeloški Knauf Insulation je danes največji slovenski proizvajalec izolacijskih materialov in sodi med večje slovenske izvoznike. Letno s skoraj 500 zaposlenimi ustvari preko 130 milijonov evrov prihodkov. Deluje v okviru mednarodne korporacije Knauf Insulation, ki v 35 državah zaposluje večkot 5.500 delavcev. Gre za enega vodilnih in najhitreje rastočih podjetij na področju proizvodnje izolacijskih materialov na svetu.

(od leve proti desni): Tomaž Lanišek, glavni direktor Knauf Insulation, Blaž Jesenko, Krajevna skupnost Trata, Primož Skledar, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Trata, Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS in Miha Ješe, župan Občine Škofja Loka

Pred 60-imi leti se je proizvodnja kamene volne začela v Bodovljah pod imenom Termika, s selitvijo proizvodnje v Škofjo Loko in nadgradnjo ter prenovo linij pa je obrat z leti prerasel v industrijski kompleks na Trati. Z vstopom koncerna Knauf v letu 2007 se je podjetje intenzivno internacionaliziralo in je danes s svojimi izdelki za toplotno, protipožarno in akustično zaščito prepoznavno po vsem svetu. Kot proizvajalec izolacij iz kamene, steklene in lesne volne Knauf Insulation trgu danes ponuja celovite izolacijske rešitve, ki pomembno prispevajo k zmanjševanju porabe energije, večji požarni varnosti in manjšemu zvočnemu onesnaževanju okolja. Povpraševanje po rešitvah, ki presegajo običajno varčevanje z energijo, v svetu narašča, zato predstavlja trajnostna gradnja podjetju velik izziv in je hkrati gonilo njegovega napredka.


Tomaž Lanišek, glavni direktor Knauf Insulation in Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS

Glavni direktor mag. Tomaž Lanišek je v uvodnem pozdravu na slovesni Akademiji poudaril: ”Imamo znanje, izkušnje in visoko strokovno usposobljen kader, zato je pri nas tudi zibelka razvoja in inženiringa za proizvodnjo kamene volne za celotno skupino. Smo tudi prvi na svetu, ki za proizvodnjo kamene volne uporabljamo novo napredno inovativno proizvodno tehnologijo.”


Slavnostna Akademija ob 60-letnici podjetja Knauf Insulation Škofja Loka

Jean-Claude Carlin,predsednik uprave mednarodne korporacije Knauf Insulation, je v nadaljevanju povedal,da trg izolacij hitro raste in da je škofjeloško podjetje v samem vrhu razvoja teh izolacijskih rešitev. Inovativni izdelki, kot so sendvič plošče, ognjevarni sistemi kamene mineralne volne in rešitve za belo tehniko, pa tudi pionirski dosežki, kot je rešitev zelenih streh Urbanscape®, prispevajo k raznolikosti ponudbe skupine Knauf Insulation. ”Smo velik globalni igralec, ki zagotavlja trajnostno gradnjo objektov, prizadevamo si k zmanjševanju porabe energije, rešitve,ki jih ponujamo, stremijo k proizvodnji v zaprtem ekološkem krogu brez odpadkov. V Škofji Loki je središče znanja naše družbe, ki spodbuja inovacijein ustvarja nove, pionirske rešitve za varčevanje energije. Naš uspeh tako temelji na visoko specializiranih rešitvah in prvorazrednem strokovnem znanju na svetovni ravni, ki nas uvršča v sam vrh izolacijske tehnologije.”


Slavnostna Akademija ob 60-letnici podjetja Knauf Insulation Škofja Loka

Knauf Insulation v Škofji Loki je v zadnjem desetletju naredil izjemen korak v vseh pogledih. Tehnološki napredek, rast trgov, nove celovite rešitve in številne inovacije so tisti mejniki, ki so zaznamovali poslovanjetega obdobja, ki ga je podrobneje osvetlil dr. Saša Bavec, nekdanji glavni direktor škofjeloškega podjetja, danes pa direktor Divizije Sistemi in direktor skupine Knauf Insulation za trženje. V svetu je Knauf Insulation danes prepoznan po svojih izolacijskih rešitvah zagradbeništvo in industrijo, po tehničnih rešitvah za ladjedelništvo in drugeenergetske segmente, ter po inovativnih rešitvah za zeleno infrastrukturo. ”Vodstvo  korporacije je v Škofjo Loko postavilo sedež posebne Divizije Sistemi, kipokriva svetovni trg. V njej združujemo industrijske izolacije (OEM), tehnične (TS) in zelene rešitve (Urbanscape®) ter Knauf Insulation Analitiko. Naklonjeni smo energetsko učinkovitim in okolju prijaznim tehnologijam, pri čemer je  skrb za okolje in kakovost proizvodov vednona prvem mestu. V Bodovljah imamo danes najmodernejši laboratorij za razvoj kamenih in steklenih vlaken, na Trati pa centralni tehnični oddelek za razvoj in podporo ostalim obratom za proizvodnjo kamene volne. Pod naše okrilje sodiše ajdovski samostojni obrat za predelavo kamene volne Knauf Insulation Customized Solutions, kjer iz velikih plošč nastajajo izdelki, narejeni po merinaročnikov. Dvig kakovosti bivanja je naš osnovni izziv, ki mu sledimo pri razvoju okoljsko sprejemljivih in energijsko varčnih rešitev, zdaj pa mu dodajamo še dimenzijo trajnostnega razvoja. Nenehno vlaganje v napredek tehnologije nam je prineslo rezultate, na katere smo upravičeno ponosni,« pojasnjuje dr. Saša Bavec.


Tomaž Lanišek, glavni direktor Knauf Insulation Škofja Loka

V nadaljevanju je podrobno predstavil novi Knauf Insulation Experience Center, zgradbo, ki je bila že od samega začetka načrtovana kot prikaz pionirskega pristopa k prihodnosti trajnostne gradnje. V luči vrednotenja njenega celotnega življenjskega cikla je zato center pomemben za večjo prepoznavnost trajnostne gradnje tako pri nas kot v Evropi. Stavba, načrtovana po BIM metodologiji, je zgrajena v skladu z najstrožjimi kriteriji in standardi ene od vodilnih evropskih shem trajnostne gradnje DGNB, pridobila pa je tudi certifikat AKTIVNA HIŠA. To je tudi odgovor na prizadevanja stroke k gradnji okolju in ljudem prijaznejših stavb, hkrati pa zagotovilo k razvoju naših izdelkov in rešitev tudi v prihodnje. ”Veseli nas, da z današnjim dnem, ki sovpada s praznovanjem 60-letnice našega podjetja, lahko na široko odpremonjegova vrata.”

V novem centru so zasnovali demonstracijsko-izobraževalno središče, v katerem prikazujejo najinovativnejše izolacijske rešitve in predstavljajo primere dobrih praks trajnostne gradnje podjetja Knauf Insulation ter partnerskih podjetij.  Partnerji projekta so: Knauf, Knauf AMF,Velux, Sika, Semmelrock, Zummtobel, TEM, Alukoenigstahl, Alkam in F.Leskovec.

V pritličju objekta bo potekalo praktično izobraževanje, zlasti za izvajalce, prikazane bodo gradbeno- izolacijske rešitve in možnosti vgradnje. V prvem nadstropju senahaja izobraževalno središče, kjer ponujajo virtualne izkušnje s področja trajnostnih izolacijskih rešitev, koristili pa ga bodo lahko  različni deležniki, od partnerskih podjetij in arhitektov do trgovcev in končnih uporabnikov.  V centru bo dnevno potekalo energetsko svetovanje in svetovanje glede izbire ustreznih izolacijskih rešitev za končne uporabnike in drugo zainteresirano javnost, na ogled pa bodo tudi njihove rešitve za industrijske uporabnike. Tu bodo lahko izvajali tudi vrsto prilagojenih izobraževalnih dogodkov za šole, fakultete in druge strokovne ustanove, enkrat mesečno pa organizirali dan odprtih vrat. V drugem nadstropju si je moč ogledati zeleno streho, zeleno steno in druge zelene rešitve, poznane pod imenom Urbanscape®. Ovoj stavbe tvori šest različnih izvedb fasad in dve različni izvedbi ravnih streh, del strehe pa je deloma urejen kot zelena streha. Stropi v objektu oziroma obloge so iz požarno varnih zvočno absorptivnih rešitev, ki izboljšujejo akustične lastnosti prostorov, tla pa so zaščitena proti udarnemu zvoku s ploščami iz njihove kamene volne. Celoten objekt je zelo dobro toplotno in zvočno izoliran, toplotna izolativnost posameznih konstrukcijskih sklopov je za približno 50 % boljša od zakonsko zahtevanih. Sam objekt po rabi energije spada med skoraj-ničenergijske stavbe. Poskrbeli so tudi za dostopnost invalidnim osebam.


dr. Saša Bavec, generalni direktor Divizije Sistemi in direktor skupine Knauf Insulation za trženje (levo) in Tomaž Lanišek, glavni direktor Knauf Insulation Škofja Loka pri razrezu torte

Z zaključnem delu je direktor mag. Tomaž Lanišek osvetlil pogled podjetja v prihodnost. Slišali smo, da bodo tudi v prihodnje nadaljevali s svojimi inovativnimi pristopi, saj načrtujejo vrsto velikih projektov tako na področju tehnologije kot tudi na področju izolacijskih in zelenih rešitev ter nastopa na trgu. Ambiciozne načrte pa bodo lahko uresničevali le ob podpori lastnikov in s kakovostnimi in motiviranimi kadri, katerim bodo v prihodnje posvečali še več pozornosti.

Na slavnostni Akademiji so zaslužnim za razvoj podjetja podelili tudi spominske zahvale, ob jubilejni 60. obletnici družbe pa je plaketo v imenu GZS glavnemu direktorju Tomažu Lanišku predala generalna direktorica Sonja Šmuc. Z rezanjem traku so na koncu simbolično tudi uradno namenu predali novi demonstracijsko izobraževalni center KIEXC.

Podatki zapisa

Datum:
27 novembra, 2018

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads