Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Niso vsa ogledala enaka

Geberitov vodič za ogledala in omarice z ogledali

GEBERIT ogledalo na notranji strani omarice in povečevalo

Težko si je predstavljati kopalnico brez ogledala. Tako lahko britje hitro postane tvegano, nanašanje ličil pa pravi izziv. Pravo ogledalo je tako ključni element ob umivalniku. Toda katero izbrati? Pred nakupom je vsekakor smiselno razmisliti o naših željah, potrebah in tudi možnostih, ki so na voljo.

GEBERIT omarica z vgrajenimi ogledali

Možnosti pa je veliko. Dve najpogostejši sta ogledalo in omarica z ogledalom. Predvsem velikost in funkcija kopalnice sta odločilni pri izbiri najboljše rešitve. Medtem ko je ogledalo pogosto najboljša rešitev v kopalnici za goste, so v družinskih kopalnicah bolj priročne omarice z ogledali, ki nudijo potreben prostor za shranjevanje in na ta način pripomorejo k urejenosti.

Vendar pa lahko omarice z ogledali nudijo še veliko več. Veliko jih ima zrcala tudi na notranji strani vratc in na zadnji steni tako, da lahko uporabljate ogledala tudi, ko so vratca omaric odprta. Te omarice pa lahko po svojih željah dodatno uredite tudi znotraj, s pomočjo po višini nastavljivih steklenih polic.

Naj bo svetlo

Koliko svetlobe potrebuje kopalnica? Za dodatno osvetlitev se odločamo na podlagi tega, ali ima kopalnica okno, ki prepušča naravno svetlobo ali pa ga nima. V vsakem primeru osvetlitev, ki je integrirana v ogledala ali omarice z ogledali zagotavlja optimalno osvetlitev in oseba, ki stoji pred omarico ima najboljše pogoje za britje, ličenje ter urejanje. Ogledala so na voljo s svetlobnimi LED trakovi na robovih, ob straneh, s spodnje in zgornje strani.

GEBERIT pravilno pozicioniranje ogledala

Posredna svetloba je elegantna rešitev, pri kateri so svetlobni LED trakovi in drugi vgrajeni elementi nameščeni za steklom, njihova svetloba pa se prepušča preko satinirane površine. To ustvarja prijetno vzdušje, ne da bi slepilo uporabnika. Poleg tega ima večina osvetljave pri ogledalih Geberit možnost zatemnitve. Geberit Option Plus ogledala pa imajo poleg možnosti zatemnitve tudi funkcijo, ki preprečuje rosenje.

Dodatne prednosti

Za svoja ogledala lahko torej izberete celo vrsto dodatnih funkcij: integrirane svetlobne elemente, vgrajene vtičnice za sušilec za lase ali električni brivnik, priključek za USB polnilec, ki omogoča napajanje prenosnih elektronskih naprav ali povečevalno ogledalo, ki se lahko namesti kamorkoli. Vsekakor je na voljo pestra izbira možnosti.

Kakovost se splača

Pomembno je upoštevati, da so pogoji v kopalnici manj optimalni za ogledala in elektroniko, ki je vanje nameščena. Vlaga slabo vpliva na ogledala, kromirane in lesene površine, zato je še posebej pomembno, da so uporabljeni kakovostni materiali. Omrežni priključki za vtičnice, USB priključke in osvetlitev, pa morajo imeti zaščito z oznako IP44, kar pomeni, da so zaščiteni pred škropljenjem vode.

GEBERIT omarica z ogledali na 3 straneh

((Dodatne informacije))
Zaščitni razredi

Voda in elektrika nista najboljša kombinacija. Zato je treba upoštevati različne razrede zaščite za električne napeljave. Ti razredi zaščite so označeni s kodo IP (zaščita pred vdorom vode).

  • Električni priključki v v neposredni bližini prhe ali kopalne kadi morajo ustrezati razredu zaščite IP67. To pomeni, da so odporni proti vodi, če jih začasno potopite vanjo.
  • Če so v prostoru za prho ali kad nameščeni električni priključki na višini do 2,25 metra, je zahtevani zaščitni razred IP65. To pomeni, da so zaščiteni pred vodnimi curki.
  • Če so električni priključki od kadi ali prhe oddaljeni manj kot 60 cm, ali na steni na višini manjši kot 2,25 m, velja zaščitni razred IP44 (zaščita pred škropljenjem).

Podatki zapisa

Datum:
5 avgusta, 2020

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads