Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Montaža prezračevalnega sistema LUNOS

Enostavna kot bi rekel keks

Ali resno razmišljate, dalunos bi v svoj dom vgradili prezračevalni sistem, a vas skrbi, da se bi ob montaži naredilo veliko škode? Pred odločitvijo se nam zastavljajo številna vprašanja glede montaže in upravljanja prezračevalnega sistema, marsikdo pa se boji izvedbe in se sprašuje, kako bo potekala montaža. Pri montaži PREZRAČEVALNEGA SISTEMA LUNOS je odveč vsak strah, da bodo monterji cel teden delali hrup, razbijali, vrtali in smetili po hiši.

 

Brez kakršnegakoli dolgovezenja vam tokrat razkrivamo vprašanja, ki bi si jih morali nujno postaviti in se o njih pozanimati pred montažo izbranega prezračevalnega sistema. Da bo vse skupaj še lažje, ponujamo tudi nekaj odgovorov strokovnjaka Milana Kusterja, univ. dipl. grad., direktorja podjetja Lunos.

slika1

KAJ MORAMO VEDETI IN STORITI PRED MONTAŽO

Katera vprašanja si moramo postaviti pred izbiro primernega prezračevalnega sistema?

 • Kakšna postavitev sistema in njegovih sestavnih delov je optimalna za vaš dom
 • Kako poteka montaža?
 • Kako hrupno je prezračevanje prostorov?
 • Kakšne so zahteve za prezračevanja sodobnih zgradb?
 • Koliko energije in denarja dejansko prihranimo v praksi?

Kakovostni sistemi prezračevanja delujejo v razponu glasnosti od 11 do 25 dB v osnovnem stalnem obratovanju (25 dB je primerljivih s tihim šepetom).

 • Kakšnega dušenja zvoka je sposoben sistem?
 • Koliko energije potrebujemo za delovanje sistema?
 • Kakšni so investicijski in obratovalni stroški?
 • Ali je zagotovljeno obratovanje skladno z potrebami objekta in njegovih uporabnikov?
 • Ali je sistem samodejno krmiljen glede na prekomerno vlago?

Kaj mora zagotavljati dober prezračevalni sistem?

 • Primerno, prijetno, higiensko prezračevanje.
 • Kakovost, trajnost in varnost.
 • Prihranke pri ogrevanju in energetsko varčno prezračevanje.
 • Skrbno načrtovati in izvesti sistem, ki kontrolira in odpravlja prekomerno zračno vlago.
 • Celoten sistem mora izpolnjevati tudi protipožarne in protihrupne zahteve.

Ali decentralni sistem prezračevanja lahko deluje zgolj za posamezne prostore?

Dobro prezračevanje mora vedno biti uravnoteženo zato ne priporočamo, da prezračujete le en sam prostor. Kadar želimo prezračevati le del vašega stanovanja ali hiše se običajno uporabi vsaj še ena odzračevalna enota v kopalnici sicer bo zaradi vgradnje prezračevalnih enot v sosednje prostore vlaga iz kopalnice stimulirano vlažila te prostore. Ob vgradnji dveh, pravilno pozicioniranih, prezračevalnih enot v dveh prostorih pa že lahko govorimo o sistemu prezračevanja.

slika3slika4

Lokalni prezračevalniki še zdaleč niso decentralni prezračevalni sistem!

Na tržišču se je v zadnjem letu pojavilo nekaj lokalnih prezračevalnih enot ki so po izgledu in principu delovanja precej podobni Lunosovi  rekuperatorski enoti e2.

Lokalne prezračevalne enote so namenjene prezračevanju posameznih prostorov in med seboj ne komunicirajo temveč deluje vsaka zase. V razvitih državah zahodne Evrope se ti prezračevalniki praktično ne uporabljajo več saj so jih že pred nekaj leti nadomestili decentralni prezračevalni sistemi, ki so bistveno bolj učinkoviti in poskrbijo za pravilne zračne poti v celotni kvadraturi vašega doma.  Vgradnja posameznih prezračevalnikov namreč lahko bivalno klimo poslabša in umazan zrak se pomeša s svežim, kar se pri decentralnem prezračevalnem sistemu ne more zgoditi.

Kako sistem odpravlja vlago v prostorih?

S konstantno zadostno izmenjavo zraka in senzorjem vlage ter temperature, ki je nameščen v kontrolni enoti. Za pravilno delovanje sistema je pomembno, da merimo vlažnost v bivalnih prostorih in ne v samih enotah, ki so vgrajene v zunanje zidove.

Kako delujejo prezračevalna enota?

Prezračevalna enota se namesti na zunanjo steno objekta in s pomočjo vgrajenega ventilatorja neprestano vpihuje in izpihuje zrak v in iz prostora. Zrak prehaja preko keramičnega toplotnega prenosnika, ki zmanjšuje izgube zaradi prezračevanja na minimum. Enota ima tudi zaporo proti prepihu, dušilec zunanjih zvokov in protiprašni filter. S tem si torej zagotovimo svež zrak brez toplotnih izgub ter preprečimo vstop prašnih delcev in prekomernega hrupa v prostor.

Kako kroži zrak med prostori?

Za kroženje zraka med prostori je dovolj že 1,5mm reža pod vrati. V kolikor vaša vrata tesnijo ali imate pragove pa priporočamo vgradnjo vratne ali zidne rešetke.

Kakšen je primer izračuna investicije za enodružinsko hišo?

 • 5-sobna enodružinska hiša
 • bivalna površina približno 135 m2
 • decentralizirano prezračevanje z nadzorom vlage Od 2.000,00 €

Kakšen je primer izračuna za večnadstropno zgradbo?

 • 2,5-sobno stanovanje,
 • bivalna površina približno 65m2,
 • decentralizirano prezračevanje s kontrolo vlage Od 1.000,00 €

V štiričlanskem gospodinjstvu dnevno v povprečju izločimo 15 litrov vode. Tem bolje je zgradba tesnjena ter izolirana, tem pomembneje je, da vlažen zrak transportiramo navzven ter ga nadomestimo s svežim. To nam omogoča kakovosten prezračevalni sistem. Le na ta način lahko zagotovo preprečimo škodo za naše zdravje in zgradbo.

Podatki zapisa

Datum:
10 novembra, 2016

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads