Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Mednarodna humanitarna akcija in 18. tekmovanje slikopleskarjev Slovenije letos v Splošni bolnišnici Trbovlje

logo-akcije

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je letošnjo mednarodno humanitarno akcijo in 18. tekmovanje slikopleskarjev in črkoslikarjev Slovenije organizirala v Zasavju, in sicer v Splošni bolnišnici Trbovlje. Ker se že tretje leto zapored akcije udeležujejo tudi mojstri iz drugih evropskih držav, je zaradi njihove udeležbe ta odmevna vseslovenska humanitarna akcija postala že mednarodna. Našim slikopleskarjem so se letos pridružile delegacije pleskarjev iz Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Velike Britanije, ogledal pa si jo je tudi predsednik Upravnega odbora Evropskega združenja slikopleskarjev UNIEP, Helmut Schulz, ki želi v Evropi dvigniti ugled poklicu slikopleskarja in ga ustrezno promovirati skozi sistem poklicnega izobraževanja.

Tako je v Splošni bolnišnici Trbovlje v petek,  25. novembra,  v enodnevni akciji  97 slikopleskarjev prostovoljcev sveže prepleskalo vse prostore v porodniškem, ginekološkem in internem oddelku v prvem in drugem nadstropju stavbe, ki se sicer ponaša že s skoraj 150-letno zgodovino. Direktorica trboveljske bolnišnice Marina Barovič je ob tej priložnosti  povedala: ”Ko smo izvedeli, da so slikopleskarji po dvanajstih letih znova izbrali našo ustanovo, nismo mogli skriti navdušenja. S pastelnimi  barvnimi odtenki bodo tako mojstri osvežili vse bolniške sobe in spremljajoče prostore v naših zelo frekventnih oddelkih v prvem in drugem nadstropju, ki so bili res nujno potrebni prenove. Organizatorju OZS, sodelujočim podjetjem in vsem posameznikom ter ekipam, ki vsi po vrsti prostovoljno sodelujejo v današnji akciji, se za njihov trud in dobrodelnost tako v imenu uporabnikov kot vseh zaposlenih v bolnišnici res od srca zahvaljujemo.”

Delo slikopleskarjev je pozorno spremljala tudi županja Občine Trbovlje, Jasna Gabrič, v živo pa si je zjutraj potek dela ogledal tudi Miran Jerič, župan Občine Hrastnik. Skupaj z Občino Zagorje so namreč tudi vse tri občine podprle izvedbo te akcije, izdatno pomoč pri organizaciji pa so nudile tudi vse tri zasavske območne obrtno-podjetniške zbornice. Županja Jasna Gabrič je na tiskovni konferenci pojasnila, kako velik pomen ima ta zdravstvena ustanova za zasavsko regijo: ”Trboveljska bolnišnica, ki s preko 300 zaposlenimi sodi med večje organizacije v naši občini in tudi v Zasavju, je ena izmed 11 splošnih bolnišnic v Sloveniji, ki na sekundarni ravni nudi zdravstvene storitve okrog 45 tisoč prebivalcem ožje zasavske regije oziroma 70 tisočem prebivalcem ožje ljubljanske regije. Tega, da je mogoče tako hitro, če simbolično uporabim besede- tako rekoč ”čez noč” barvito prenoviti prostore, si človek, dokler tega na lastne oči ne vidi, sploh ne more predstavljati. Zato čestitke in zahvala vsem slikopleskarjem, organizatorju, podjetjem, ustanovam ter posameznikom, ki so omogočili ali skrbeli nad uspešno izvedbo te obsežne humanitarne akcije, ki smo jo v občini Trbovlje z veseljem podprli.”  

Akcijo že vsa leta tradicionalno podpira družba JUB, ki zagotovi vse potrebne barve in premaze. Direktor Željko Kovačevič je v svojem nagovoru novinarjem poudaril, da JUB na ta način izkazuje svojo družbeno odgovornost, saj je s svojimi barvami v skoraj dveh desetletjih omogočil prenovo številnih bolniških sob in ambulant v zdravstvenih ustanovah, pa tudi učilnic in igralnic v šolah in vrtcih po vsej Sloveniji. ”Smo ena najstarejših slovenskih tovarn s kar 141-letno tradicijo, naša legendarna blagovna znamka JUPOL pa ima že tudi svojih 47 častitljivih let. Upamo in želimo si, da bodo z rezultati današnje humanitarne akcije v Trbovljah zadovoljni vsi, tako tisti, ki so dela izvajali, kot tisti, ki bodo z akcijo pridobili.”

18tekmovanje_slikopleskarjev89_anpe_251116

Na tiskovni konferenci (od leve proti desni): Marina Barovič, direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje, Dušan Presetnik, predsednik organizacijskega odbora akcije, Jasna Gabrič, županja Občine Trbovlje, Željko Kovačevič, direktor družbe JUB, ki je bila tudi letos generalni sponzor akcije, Jože Polajner, direktor družbe Rigips in Boštjan Dolinar iz družbe tesa tape.

Ključne podatke o letošnji akciji je kot predsednik organizacijskega odbora prisotnim na tiskovni konferenci predstavil Dušan Presetnik: ”Dela v bolniških sobah, na hodnikih in v drugih pomožnih prostorih bodo intenzivno potekala do 17. ure. Zjutraj so morali mojstri tekmovalci najprej zmešati barve, da so lahko pričeli z delom, čez dan pa jih bo večkrat ocenjevala strokovna komisija. Dvanajstim dijakom dveh srednjih strokovnih šol iz Kranja in Maribora, ki so prišli v Trbovlje, smo določili mentorje, ki bodo nanje prenesli tudi svoje dragocene izkušnje. Ob koncu dneva bomo preverili, kako so akcijo doživljali naši kolegi iz tujine, ki za razliko od nas priprave barvnih odtenkov niso vajeni. V vseh prostorih, tudi tam, kjer izvajamo dekorativne tehnike, uporabljamo barve in premaze JUPOL, letos jih bomo porabili kar 1.500 litrov. Prispeval jih je JUB, za trboveljsko bolnišnico pa so njihovi arhitekti v sodelovanju z osebjem bolnišnice pred tem pripravili še vse potrebne barvne študije. Skupaj bomo tako danes prepleskali za 3.000 kvadratnih metrov stenskih in stropnih površin in za 300 kvadratnih metrov vratnih kril in podbojev. Žima je letos slikopleskarjem zagotovila 1.100 valjčkov in čopičev, podjetje Rigips za 8.500 kvadratnih metrov pokrivnih folij, podjetje tesa tape pa za 22.000 metrov zaščitnih lepilnih trakov. Ob tisoč delovnih urah za vse izvedeno delo in za ves porabljen material, stroške prevozov tujih udeležencev, ki jih je opravila ljubljanska agencija ABCTour, ter njihove namestitve, ki jih pokrivajo občine, v sekciji slikopleskarjev v OZS ocenjujemo, da je vrednost letošnje akcije dosegla 67.000 evrov.”

img_5137V imenu organizatorja je poslanico sodelujočim v akciji preko podpredsednika Upravnega odbora OZS, Ivana Meha, namenil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh: ”Akcije, kakršna je humanitarna akcija slikopleskarjev, dokazujejo, da smo obrtniki širokosrčni ljudje in da nam ni težko pomagati pomoči potrebnim. Ponosen sem tako na sekcijo slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev, ki deluje znotraj Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, kot na stanovske kolege, ki so v minulih 18. letih sodelovali pri tej akciji. Želim si, da bi bilo tovrstnih humanitarnih akcij tudi na drugih področjih v prihodnosti še več.”

 

Slikopleskarji so tako do 17. ure v prvem in drugem nadstropju bolniške sobe, hodnike in druge spremljajoče prostore odeli v nežne pastelne barvne odtenke, ki so jih v svoji študiji predvideli in skupaj z osebjem bolnišnice izbrali JUB-ovi arhitekti.  V Trbovlje so prišli iz vseh krajev Slovenije, tako iz gorenjske in osrednjeslovenske kot tudi iz savinjske, pomurske, posavske, zasavske, koroške, podravske ter notranje-kraške regije. Med 22 tujimi udeleženci je bilo 15 mojstrov in 7 vajencev- iz Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Velike Britanije, žal pa je 8-članski ekipi iz Nemčije sodelovanje na dogodku preprečila stavka zaposlenih v nemški letalski družbi.

18tekmovanje_slikopleskarjev84_anpe_251116Izmed 11 tekmovalnih ekip z 22 tekmovalci jih je bilo kar 9 domačih, ki so se potegovale za naziv treh najboljših mojstrskih ekip na letošnjem tekmovanju, v boj za pokal zmagovalcev pa sta se podali tudi angleška in češka ekipa. V humanitarnem delu je sodelovalo 75 prostovoljcev, od tega 53 domačih in 18 tujih. Tudi tokrat na dogodku niso manjkali staroste Jože Sitar, Anton Lavrač in Milan Pestotnik, ki se kot mojstri tega poklica od samega začetka pridružujejo tej humanitarni akciji. Iz obrtniškega stanovskega vidika ima ta akcija še poseben pomen, saj  se je udeležujejo tudi dijaki dveh srednjih strokovnih šol, ki se učijo za poklic slikopleskarja. Starejši kolegi jih lahko tako odlično usmerjajo in jim pokažejo svoje spretnosti ter nanje prenašajo svoje dragocene izkušnje. Anton Lavrač se že od leta 2010, ko je tekmovanje potekalo v ljubljanski porodnišnici, te akcije udeležuje s svojim sinom Tonijem, ki zdaj že z veliko praktičnega znanja nadaljuje poklicno družinsko tradicijo. Tako kot njihovi odrasli kolegi ali učitelji na šolah tudi bodoči slikopleskarji dobro poznajo zahtevnost posameznih faz dela, med katerimi jim je samo barvanje zidnih površin še najljubše. Kar dobra polovica dela slikopleskarja namreč obsega pripravo in zaščito tal in stavbnega pohištva, in bolj kot so natančni pri zaščiti, manj dela jih čaka po zaključku pleskarskih del. Najtežje delo, kot pravi večina, pa je brez dvoma brezhibna obdelava vrat in podbojev, saj je potrebno pred nanosom premazov precej truda vložiti v brušenje, ki je izredno zahtevno. 

sloikaSlikopleskarji so z deli končali ob 17. uri in se po celodnevnem delu odpravili na zasluženo večerjo v veliko avlo Delavskega doma, kjer se je ob 18.30 začela sklepna prireditev, med gosti pa so bili tudi Jasna Gabrič, županja Občine Trbovlje, Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi, ter poslanka Državnega zbora Vojka Šergan. Vsi udeleženci so dobili priznanja OZS in Splošne bolnišnice Trbovlje, v imenu slednje pa je vsem toplo stisnila roko direktorica Marina Barovič, ki po ogledu prostorov ni mogla skriti navdušenja nad odlično opravljenim delom. Ekipa OZS in bolnišnice se je toplo zahvalila tudi podjetjem, ki so za akcijo zagotovila vse potrebne materiale in orodja – glavnemu sponzorju družbi JUB, ki je že 18-ič zapored zagotovila vse potrebne barve in premaze, ter podjetjem donatorjem – družbam Žima, tesa tape, Rigips in ABCTour. Zahvale za podporo so prejeli tudi predstavniki  sodelujočih zasavskih občin in območnih obrtnih zbornic. Slikopleskarje sta nagovorila še Branko Goričan, idejni oče akcije, in Ernest Bransberger, predsednik sekcije slikopleskarjev. Sekcija je tudi letos podelila posebni denarni nagradi Srednji gradbeni šoli iz Maribora in kranjski Srednji gradbeno storitveni šoli, saj so tudi dijaki prispevali svoj delež k ureditvi bolnišnice. Aplavz sta na koncu poželi tudi 5-članska tekmovalna ocenjevalna komisija ter ekipa organizacijskega odbora, ki je uspešno izpeljala ta organizacijsko zahteven projekt.

Strokovna ocenjevalna komisija je imela letos še posebej težko delo, saj so bile najboljše tri ekipe precej izenačene. V imenu sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije sta rezultate tekmovanja razglasila Ivan Meh, podpredsednik UO OZS in predsednik organizacijskega odbora akcije Dušan Presetnik.  Trem zmagovalnim ekipam so predstavniki družbe JUB podelili vrednostne nagrade v višini 200, 300 in 500 evrov, družba Saint Gobain Rigips pa je najboljši ekipi dodala še vrednostno nagrado v višini 300 evrov. 

Zmagovalci 18. tekmovanja so:

  1. mesto:  Slikopleskarstvo Mihael Bezjak s.p., Mihael Bezjak, Stanko Bezjak, Markovci
  2. mesto: Dekor Plesk d.o.o.,  Aleš Rožič in Janez Vollmeier, Maribor
  3. mesto: Avgust Sreš s.p., Avgust Sreš in Uroš Sreš, Murska Sobota

18tekmovanje_slikopleskarjev235_anpe_251116

Dobrodelni slikopleskarji, ki imajo ne le spretne in pridne roke, pač pa tudi izjemno veliko srce, so Trbovlje zapustili utrujeni, a zadovoljni in s pozitivnimi vtisi. Ker je tudi letošnja akcija odličen primer uspešnega sodelovanja slovenskih podjetij z obrtniki, ki znajo združiti moči tudi na tako obsežnem projektu, se sodelujoči strinjajo, da jo bodo izvajali tudi v prihodnje.

Fotografije: Anže Petkovšek

18tekmovanje_slikopleskarjev75_anpe_251116V trboveljski bolnišnici so bila na delu tudi dekleta. Trem slovenskim slikopleskarkam so se v humanitarnem delu pridružile tudi štiri Avstrijke, ki si želijo prihodnje leto pridobiti naziv mojstric slikopleskark. Pri delu smo jih lahko opazovali ves dan, vse po vrsti pa so dokazale, da po spretnosti prav nič ne zaostajajo za svojimi moškimi kolegi.

 

18tekmovanje_slikopleskarjev77_anpe_251116Posebnost letošnje akcije v Trbovljah je bila tudi predstavitev dekorativnih tehnik obdelave površin v enem od prostorov, s katerim je sekcija slikopleskarjev želela izpostaviti nekatera specifična znanja   slikopleskarjev. Njihovo delo malodane že meji na umetnost, tehnik, ki jih uporabljajo, pa je kar veliko. Tokrat sta v izbranem prostoru slikopleskarja iz podjetja Penzel uporabila JUB-ov material Beton look, ki sta ga s pomočjo tehnike Traventin oblikovala v imitacijo naravnega kamna in bo zagotovo pritegnila veliko pozornost uporabnikov in obiskovalcev bolnišnice.    

 

  

 

18tekmovanje_slikopleskarjev144_anpe_251116

Slikopleskar Jože Sitar iz Mengša se udeležuje akcije že od leta 1999.

 18tekmovanje_slikopleskarjev181_anpe_251116

Državno tekmovanje slikopleskarjev, ki vsako leto poteka v eni od javnih ustanov in predstavlja enega večjih humanitarnih projektov v državi, si je pred 18. leti zamislil slikopleskar Branko Goričan, ki je letos prevzel vlogo predsednika akcije. Njegova ideja je bila tako v dobrem združevati ne le slikopleskarje prostovoljce iz vse Slovenije ter podjetja, ki za akcijo preskrbijo vse potrebne materiale in orodja, pač pa vsako leto razveseliti tudi uporabnike javnih ustanov v eni od slovenskih regij.

 

logo_bolnica_vektor

 

sponzorji-donatorji

[divider text=”Na začetek” divider_color=”#cd171c” size=”1″ margin=”10″][divider][/divider]

Podatki zapisa

Datum:
1 decembra, 2016

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads