Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Lumar predstavil novo linijo hiš Lumar GreenLine in sodelovanje s podjetjem Etrel

Družinsko podjetje Lumar, vodilno slovensko podjetje na področju trajnostnega bivanja, je v okviru sejma DOM 2020 predstavilo novo linijo hiš Lumar GreenLine (G-Line) in partnersko sodelovanje s podjetjem Etrel. »V zadnjih 15 letih smo izvedli številne pionirske in prototipne projekte, ki so služili pri razvoju celovitega koncepta trajnostnega bivanja Lumar ZERO EMISSION LIVING®. Ta predstavlja našo ključno smernico prihodnjega razvoja in delovanja. Z novo linijo Lumar GreenLine sledimo konceptu, ki vrhunski tehnologiji, energetski učinkovitosti in bivanjskemu ugodju z še intenzivnejšim povezovanjem z naravo, dodaja nove dimenzije trajnostnega bivanja,« je povedal direktor Lumarja Marko Lukić. V podjetju so v okviru koncepta Lumar Zero Emission Living® hiše Lumar nadgradili s sončno elektrarno, ki jo sedaj v sodelovanju s podjetjem Etrel smiselno dopolnjujejo s sistemom za interaktivno polnjenje električnega vozila.

Pionirji na področju trajnostnega bivanja

Z izvedbo pionirskih projektov se je podjetje uveljavilo kot pionir trajnostnega bivanja v Sloveniji. Leta 2007 so postavili prvo pasivno hišo, leta 2009 so postavili prvo plus energijsko hišo za znanega telovadca Mitjo Petkovška. Leta 2013 so zgradili prvo aktivno hišo za poskusno bivanje, leta 2017 pa so, kot prvi in za zdaj edini slovenski proizvajalec na trgu, kot standard ponudili vse svoje hiše samo še kot skoraj nič-energijske. Naredili so še korak naprej in s konceptom Lumar Zero Emission Living® razvili skupek celovitih rešitev na področju trajnostne gradnje in bivanja brez emisij. Izhodišče za celovit koncept izhaja iz sodelovanja s podjetjem BMW Slovenija in njihovo znamko BMW i, ki so ga začeli leta 2016 in danes vodi do vse pogostejše uporabe koncepta in električnih vozil. »Razvoj naših hiš je prišel do točke, ko vam lahko standardno ponudimo hišo, s katero od prvega dne, ko boste v njej zaživeli, ne boste imeli stroškov za električno energijo, hkrati pa vam omogoča energetsko neodvisnost in visoko bivanjsko ugodje. Sočasno pa boste prispevali k razogljičenju in manjšemu onesnaževanju okolja,« pove Lukić. Da je njihovo razmišljanje pravilno in koncept Lumar Zero Emission Living® trajnosten, potrjuje prejeti certifikat Active House za prvo stanovanjsko hišo v Sloveniji. Prejeli so ga za hišo Lumar Primus-R 150 iEDITION.

Linija hiš Lumar GreenLine

V sodelovanju z birojem Objem narave so zasnovali novo linijo skoraj nič-energijskih hiš, s katero delajo nov korak na poti trajnostnega bivanja brez emisij. »Z linijo Lumar GreenLine smo ustvarili koncept družinskih hiš, ki prerašča stroge bivanjske okvirje hiše in nudi novo dimenzijo navezovanja z naravo, hkrati pa ponuja praktične in racionalne rešitve, ki uporabnikom olajšajo in polepšajo vsakdanje bivanje v njihovem domu. S premišljenimi tlorisnimi zasnovami smo ustvarili racionalne in prilagodljive rešitve za različna življenjska obdobja stanovalcev. Vse hiše in rešitve so zasnovane tako, da jih lahko v sodelovanju z naročniki prilagodimo individualnim željam in potrebam, upoštevajoč dano lokacijo in možnosti za primerno umestitev v okolje,« ob predstavitvi nove linije pove Gregor Vreš iz biroja Objem narave. Pri snovanju so razmišljali tudi o možni ureditvi okolice, ki v povezavi z objektom ustvarja različne ambiente in možnosti koriščenja bivanjskega prostora. »Z novo linijo smo zabrisali stroge meje med notranjostjo in zunanjostjo, saj želimo, da se hiša ne zaključi pri pločniku, ampak na hišo in okolico gledamo celovito,« je dodal direktor Lumarja.

Sodelovanje s podjetjem Etrel

Kot vodilni proizvajalec na svojem področju, so se v Lumarju v sklopu trajnostne gradnje in mobilnosti povezali s podjetjem Etrel, ki je vodilno podjetje v razvoju inovativnih pametnih polnilnih postaj.

»Polnjenje avtomobila se večinoma odvija doma, ko avtomobila več ur ne potrebujemo in lahko predstavlja veliko obremenitev tako za domačo napeljavo, kakor za širše omrežje, zato je potrebno pri izbiri polnilne postaje razmišljati dolgoročno in upoštevati tudi možnost povezovanja polnjenja z lokalno proizvodnjo električne energije. S pomočjo interaktivnih polnilih postaj Inch Home sočasno ustvarjamo ravnovesje med porabo električne energije za delovanje hiše, zahtevami omrežja ter potrebno električno energijo za polnjenje avtomobila,« pove Rok Kobal iz podjetja Etrel. Marko Lukić iz Lumarja pa doda: »V sodelovanju z Etrelom vidimo priložnost za ozaveščanje ljudi o novih tehnologijah in konceptih bivanja, ki so danes na voljo in omogočajo tako večjo kakovost življenja za posameznika in okolico, kakor tudi zanesljivo oskrbo z energijo in konkretne prihranke. Za sodelovanje s podjetjem Etrel smo se odločili tudi zaradi njihovega vlaganja v trajnostne materiale, saj so poskrbeli, da je postaje po izteku življenjske dobe možno 100% reciklirati, kar dodatno zmanjšuje vpliv na okolje.«

Lumarjeve trajnostne koncepte gradnje si lahko v okviru sejma DOM 2020 ogledate med 4. in 8. marcem. Svetovalci podjetja vas pričakujejo na Gospodarskem razstavišču v dvorani A – Kupola (prostor 7), vsak dan med 10.00 in 19.00, v nedeljo do 18.00.

Podatki zapisa

Datum:
9 marca, 2020

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads