Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Inovativni solarni hibridni sistemi iz Maribora v svet

Predstavitev-produktov_3V Mariboru je potekala predstavitev proizvodov novoustanovljenega »start up« podjetja Solarni Hibridni Sistemi d o.o.. Gre za uspešno zgodbo sodelovanja dveh podjetij, slovenskega E-PROJEKT, d.o.o. in švicarskega New Power Energy AG, ki sta skupaj ustanovila zagonsko podjetje Solarni Hibridni Sistemi d.o.o.. Proizvajajo izdelke, ki so »pameten« in naravi prijazen odgovor na vprašanje pridobivanja električne energije.

Podjetje se ukvarja s solarnimi hibridnimi sistemi, torej s sistemi, kjer je več različnih virov energije povezanih v en sistem. Različni viri energije se avtomatsko vključujejo v napajanje, odvisno od tega kateri vir je trenutno na razpolago, pri čemer ima fotovoltaika absolutno prednost v sistemu pridobivanja električne energije. S tem se doseže najbolj racionalna raba energije in največji možen prihranek v primerjavi z obstoječimi sistemi.

Gregor-Bezjak Heinz-Peter-Hochrainer
Podjetje je svojo priložnost zaznalo v slabo razviti oziroma zastareli elektroenergetski infrastrukturi v Afriki, srednji Ameriki in na bližnjem vzhodu (Jordanija, Libanon, Irak, Iran, itd.). Tam se soočajo z nenehnimi večurnimi dnevnimi izpadi električnega omrežja, zato ima praktično vsako gospodinjstvo in podjetje svoj agregat, s katerimi pokriva izpade. Primer podjetja v Bejrutu pokaže, da v času izpada električnega omrežja, ki povprečno traja 4-5 ur, podjetje uporablja dizelski agregat moči 250 kW. Cena električne energije iz tega agregata je 0,40€ na kWh, kar dnevno pomeni 100€ oziroma letno 35.000€ dodatnih stroškov za napajanje z električno energijo. Električna energija, proizvedena iz agregata, je torej vse prej kot poceni. Težava je tudi izjemno onesnaževanje zraka z generatorji v urbanih okoljih.

Predstavitev-produktov_1

Predstavitev-produktov_2

Predstavitev-produktov_4

Predstavitev-podjetja-Solarni-hibridni-sistemi

Podatki zapisa

Datum:
30 junija, 2016

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads