Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Festival Odprte hiše Slovenije bo v septembru že enajstič navduševal najširšo javnost

Navkljub novi realnosti bodo ogledi pod strokovnim vodstvom potekali v živo, na različnih lokacijah po Sloveniji

Med 25. in 27. septembrom 2020 bo potekal enajsti festival Odprte hiše Slovenije. Na ogled bo več kot 80 zasebnih in javnih objektov ter prostorskih ureditev, ki jih je med prijavljenimi izbrala strokovna žirija. Predstavljeni projekti prikazujejo najkakovostnejšo arhitekturno produkcijo zadnjih nekaj let. Na ogled pa bodo odprti tudi nekateri starejši objekti, ki s svojo pojavnostjo in družbeno vlogo pomembno prispevajo k oblikovanju slovenske arhitekturne krajine.  

Tema letošnjega festivala »Arhitektura za prihodnje generacije« postaja v današnjih časih vedno bolj aktualna, saj se soočamo z različnimi situacijami, v katerih se sprašujemo o našem ustaljenem načinu bivanja, uporabi prostora, načrtovanju stavb ipd. Pri tem je jasno, da prihodnosti ne moremo napovedati in da se pri trenutni gradnji odzivamo predvsem na aktualne težave, kot so uporaba prostorov med epidemijo, stanovanjska problematika, oskrba starejših, trajnostna gradnja ter migracije ljudi. Lahko pa ob tem naslavljamo tudi morebitne spremembe v prihodnosti in nove objekte načrtujemo tako, da se bodo zmožni predrugačiti ter se prilagoditi resničnim potrebam ljudi.

V letošnjem letu namenjamo večji poudarek javnim in izobraževalnim objektom, ki nakazujejo da se znova vse več investicij vlaga v urejanje skupnega prostora. Predstavili bomo tudi nekaj nagrajenih objektov in zunanjih ureditev. Celoten program projektov, ki bodo predstavljeni na letošnjem festivalu, najdete na spletni strani OHS.

Festival Odprte hiše Slovenije je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje v 46. mestih po celem svetu. Nastal je po vzoru Open House London, ki ga je leta 1992 zasnovala Victoria Thornton, z namenom približevanja kakovostne arhitekture najširši javnosti. Mreža OHWW tvori največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi.

11. festival Odprte hiše Slovenije podpirajo: Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo, SPIRIT Slovenija, Mestna občina Ljubljana, Zavarovalnica Triglav, Intralighting, Baumit, Silvaprodukt, Fibran, Salonit Anhovo, Knauf Insulation, Velux, Eternit, Wienerberger, Arcadia, Riko, Lumar, C&G, Štern Group.

Islamski versko-kulturni center Bevk Perovič arhitekti (Foto: David Schreyer)
Glasbena šola Šostanj Mojca Gregorski Mitja Kajzelj Matic Lasič (foto Miran Kambic)
Nova telovadnica OŠ Vizmarje Brod Rok-Žnidaršič Žiga Ravnikar (Foto Miran-Kambic)
Hisa HF_Petra Hudobivnik Florjancic_Pandas doo_foto arhiv biroja
Podstrešno stanovanje Tivolska Kombinat Foto Janez-Marolt

Dodatne informacije

Eva Eržen

eva@odprtehiseslovenije.org

031 474 685

Lenka Kavčič, direktorica festivala

lenka@odprtehiseslovenije.org 041 764 064

Podatki zapisa

Datum:
27 avgusta, 2020

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads