Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Do energijskega razreda »VARČNO« je še daleč

(Maribor, 4. september 2014) Izmed šestih sodelujočih družin v projektu Varčna soseska, je posamezno gospodinjstvo v povprečju v prvem tednu merjenja privarčevalo 2,3 kWh električne energije. S takšno dinamiko varčevanja bi v enem tednu celoten Maribor privarčeval 96.600 kWh električne energije, kar znaša 7.045 evrov oziroma 57,2 toni izpustov CO2 na teden manj.

varcna_soseska

 

V projekt Varčna soseska so znanje in izkušnje prispevali različni partnerji, z namenom osveščanja o učinkoviti rabi električne energije. Mariboru so postavili nov izziv: ustvariti energetsko učinkovito sosesko. V projektu sodeluje šest družin, ki s pomočjo energetskih svetovalcev v treh tednih skuša spremeniti navade in tako posledično zmanjšati porabo električne energije v gospodinjstvu. Na ta način o pomenu varčevanja z energijo osveščajo celotno lokalno skupnost.

Družine bodo s pomočjo energetskih svetovalcev varčevale še dva tedna. Ob tem si partnerji projekta prizadevajo k uresničitvi poslanstva, da se k energetsko varčni dieti pridruži celotna lokalna skupnost in živi slogan projekta »Štekaš?! Izštekaj!«

Na spletni strani www.varcnasoseska.si je mogoče v živo spremljati porabo električne energije sodelujočih družin

V podporo dobremu namenu se je v projektu združilo sedem partnerjev. Energetska agencija za Podravje, Energap, zagotavlja strateško in strokovno podporo ter energetsko svetovanje, kjer strokovno znanje nudi tudi podjetje Inpro 23. Center energetskih rešitev in družba Petrol Varčni soseski prispevata tehnološke in strokovne rešitve, Večer medijsko pokroviteljstvo in SPEM Komunikacije, kot idejni vodja in organizator projekta, komunikacijsko podporo. Varčno sosesko aktivno podpira tudi Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave Mestne občine Maribor.

»S projektom Varčna soseska opozarjamo na dejstvo, da večina slovenskih gospodinjstev velja za potratna, kar posledično pomeni, da imajo veliko potenciala za zmanjšanje porabe električne energije. Če bomo v tem tempu nadaljevali, bo poraba električne energije do leta 2030 poskočila za polovico. Zato je izjemno pomembno, da se že danes naučimo varčevati,« pojasnjuje Danijel Vuk, vodja projekta Centra energetskih rešitev v družbi Petrol d.d.

Podjetje Interstat, d. o. o., je med 18.08.2014 in 25.08.2014 na nacionalno reprezentativnem vzorcu izvedlo spletno raziskavo na temo osveščenosti o energetski učinkovitosti. V raziskavi je sodelovalo 494 anketirancev iz celotne Slovenije. Sodeč po rezultatih raziskave je najmočnejši motiv za varčevanje z električno energijo prihranek denarja (66 %). Sledi skrb za okolje (24,6 %). Zanimivo nizek odstotek je tistih, ki varčujejo z namenom dobrega zgleda ostalim članom družine (8,1 %).
Ostali zanimivi podatki raziskave so zbrani v priloženi priponki.
Varcna soseska_povzetek raziskave

01-Varcna-soseska_04.09 02-Varcna-soseska_04.09 03-Varcna-soseska_04.09 04-Varcna-soseska_04.09 05-Varcna-soseska_04.09 06-Varcna-soseska_04.09 07-Varcna-soseska_04.09 08-Varcna-soseska_04.09

 

Podatki zapisa

Datum:
8 septembra, 2014

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads