Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

BREZ DOTIKA KOT NOVI STANDARD

Higiena v javnih sanitarnih prostorih

Tema higiene postaja vse bolj pomembna v javnih in poljavnih sanitarnih prostorih. Izvedite kaj je pomembno in z uporabo katerih rešitev so lahko sanitarni prostori bolj higienični.

Danes so javni in poljavni sanitarni prostori, tako kot zasebne kopalnice, več kot le funkcionalni prostori. Za svoje uporabnike so kot oglasna deska, njihova oprema je izraz nove kulture dobrodošlice za obiskovalce. Hkrati se povečujejo zahteve po higieni in čistoči v njih.

Dobro načrtovanje
Pri načrtovanju je potrebno paziti na vrsto in kakovost opreme, saj ima to velik vpliv tudi na higieno. Da bi kar najbolj zmanjšali možnosti telesnih stikov in posredovali pozitivno uporabniško izkušnjo, je treba, kjer je le mogoče, preprečiti križanje poti in zastoje. Prednost je lahko tudi uporaba enostavno prestavljivih montažnih sten s katerimi se lahko preoblikuje prostore in prehode. Na primer na lokacijah prireditev je mogoče ustrezna sanitarna območja prilagoditi zahtevam s predvidljivo večjim deležem žensk ali moških.

V pogosto obiskovanih javnih in poljavnih prostorih se zaradi vedno večjih higienskih zahtev vse pogosteje uporabljajo brezstični načini proženja

Čim manj dotikov z rokami
Mikrobe se največkrat prenaša s površin, ki se jih dotikamo z rokami. To so na primer aktivirne tipke za splakovanje WC-jev in pisoarjev, armature, sušilniki za roke in kljuke na vratih. Brezstično aktiviranje to nevarnost popolnoma odpravi. Samodejno odpiranje vrat olajša dostop in preprečuje prenos patogenov prek ročajev vrat.

Umivalniška armatura Geberit Piave

Vrhunsko vzdrževana sanitarna oprema
Načrtovanje vključuje tudi jasno opredeljene in uporabi prilagojene cikle čiščenja ter vzdrževanja. Privlačno opremljeni, dobro vzdrževani in vedno funkcionalni sanitarni prostori pozitivno vplivajo na uporabnike in so najboljša vizitka lastnika in tudi upravljalca. Geberit ponuja široko paleto kakovostne opreme in rešitev s katerimi lahko povišamo nivo higiene, čistoče ter udobja v javnih in poljavnih sanitarnih prostorih. To vključuje številne brezstične sisteme splakovanja, ki se jih lahko namesti na zelo enostaven način in so primerni za večino gradbenih situacij.

Predstenski inštalacijski sistemi
Predstenskiinštalacijski sistemi predstavljajo dobro osnovo za vgradnjo brezstičnih komponent. Tako so na primer, podometni splakovalniki za WC školjke standardno že pripravljeni za vgradnjo električnega priključka. Modularna struktura praviloma omogoča tudi naknadno vgradnjo brezstičnega splakovanja.

Rešitve za splakovanje WC školjk
Pri brezstičnih sistemih za proženje splakovanja dotiki z rokami niso potrebni. Samodejno splakovanje zagotavlja, da naslednji uporabnik najde splaknjeno WC školjko. Infrardeči senzorji zaznajo približanje uporabnika in ko se ta oddalji sprožijo splakovanje. Nastavljivo intervalno splakovanje pa pri oskrbi s pitno vodo prinaša dodatne higienske prednosti.

Umivalniške armature
Geberit ponuja različne brezstične armature za umivalnike. Pri armaturah Piave in Brenta je elektronsko krmiljenje v funkcijski škatli pod ometom. Posledično je armatura tanjša in elegantnejša od modelov z integrirano elektroniko. Poleg tega je armatura bolj zaščitena pred poškodbami. Za namestitev stenskih armatur so na voljo elementi za montažo umivalnika s prečkami, ki olajšajo namestitev in popolno nastavitev višine.

Krmiljenje pisoarjev
Brezstična krmiljenja pisoarjev se izkažejo s funkcionalno zanesljivostjo in veliko prilagodljivostjo. Ponujajo različne možnosti za splakovanje glede na potrebe in tudi nastavitev intervalov splakovanja brez obiskov uporabnikov. Zaradi modularne strukture in možnosti napajanja z baterijo je večino brezstičnih sistemov na enostaven način mogoče vgraditi tudi naknadno.

Brezstični načini proženja splakovanja pisoarjev (na sliki pisoar Selva kopatibilen z elektronskimi aktivirnimi tipkami za pisoar Geberit tip01, tip30 in tip50) ponujajo široko paleto rešitev za higiensko varne, ekonomične in posebnim zahtevam prilagojene načine proženja.

Vzdrževanje
Pisoarji v javnih sanitarijah morajo biti ves čas popolnoma funkcionalni in v odličnem stanju. S kratkimi dobavnimi roki za vse izdelke in dolgoročno dobavljivostjo nadomestnih delov ter dolgimi garancijskimi obdobji Geberit zagotavlja, da so časi potrebni za vzdrževanje kratki, morebitne okvare pa hitro odpravljene. Poleg tega pa nudi tudi obširno pomoč pri načrtovanju.

Podatki zapisa

Datum:
20 januarja, 2021

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads