Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

17. humanitarno tekmovanje slikopleskarjev Slovenije

 

OZS_SBM

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je letošnje 17. tekmovanje slikopleskarjev Slovenije organizirala v pomurski regiji, in sicer v Splošni bolnišnici Murska sobota, ki v 27. občinah kot osrednji javni zdravstveni zavod nudi zdravstveno oskrbo kar 125.000 prebivalcem.
Predsednik sekcije slikopleskarjev pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije Ernest Bransberger, je bil navdušen nad najštevilčnejšo udeležbo na akciji do sedaj. Na akciji je sodelovalo skupaj 130 udeležencev od tega 29 iz tujine.
Branko Goričan, idejni oče tekmovanja, poudarja: »Danes je v bolnišnici na delu 88 humanitarnih slikopleskarjev, med njimi tudi 10 udeležencev iz Češke, Madžarske, Avstrije, Velike Britanije in Slovaške, kar daje našemu tekmovanju tudi mednarodni pridih. Imamo 18 tekmovalnih ekip med njimi 6 tujih, torej 36 mojstrov in 6 vajencev slikopleskarjev, ki bodo prenovili 18 enako velikih bolniških sob, v humanitarnem delu pa med 62 domačimi in 10 tujimi mojstri in pomočniki sodeluje še 16 dijakov, bodočih slikopleskarjev, ki bodo poskrbeli za barvanje hodnikov in drugih pomožnih prostorov. Pri nas se bodo lahko danes veliko naučili, saj s praktičnimi nasveti ne skoparimo. Dela so v polnem teku in jih bomo izvajali še do 17. ure, ves čas pa bo slikopleskarje spremljala ocenjevalna komisija, ki bo ugotovila, katere tri tekmovalne ekipe so bile najboljše. Vsem, ki sodelujejo v akciji, bomo na večerni slovesnosti tudi podelili priznanja za njihovo humanitarno delo. Vesel sem, da so se nam letos med prostovoljci pridružilo tudi 11 županov iz pomurske regije, ki so svojo podporo projektu izkazali tudi z zavihanimi rokavi in z valjčki v rokah.«
»Državno tekmovanje slikopleskarjev je z leti preraslo v enega največjih in najbolj odmevnih humanitarnih projektov v državi,» je poudaril Branko Meh, predsednik OZS: »To tekmovanje je pomembno za stanovsko druženje in je hkrati tudi odličen primer uspešnega sodelovanja slovenskih podjetij z obrtniki, ki znajo združiti moči tudi na tako obsežnem humanitarnem projektu.« OZS jih vsako leto izvaja v eni od večjih javnih ustanov, ki je nujno potrebna prenove in ima hkrati na voljo dovolj enako velikih prostorov, da omogoča praktično izvedbo tekmovanja. Tako se slikopleskarji iz vse Slovenije vsako leto selijo v drugo regijo in v enem dnevu prenovijo prostore bolnišnic, vrtcev ali šol,
pridružijo pa se jim tudi tisti mojstri slikopleskarji, ki humanitarno pomagajo prenoviti še vse druge vezne in pomožne prostore, da lahko ustanova v enem dnevu res dobi novo, povsem svežo podobo.

Humanitarno akcijo že vseh 17 let podpira podjetje JUB, ki zagotovi vse potrebne barve in premaze ter nastopa v vlogi generalnega sponzorja akcije. Direktor Željko Kovačevič, ki skupaj s predsednikom OZS, Brankom Mehom, že od ranega jutra aktivno sodeluje pri humanitarni prenovi hodnikov, je ob tej priložnosti povedal: »Za celotno tretje nadstropje kirurškega bloka smo za barvito prenovo 2.800 kvadratnih metrov stenskih površin v JUB-u letos zagotovili kar 1.500 litrov barv in premazov iz družine JUPOL. Naši arhitekti so pred tem pripravili vse barvne študije, ki so podlaga delu slikopleskarjem, saj morajo zmešati prave odtenke, da bodo prostori res zasijali v pravih barvah. Ob tem, ko v JUB-u že vse letošnje leto humanitarno obeležujemojubilejno 140-letnico svojega obstoja, smo izjemno ponosni, da bomo skupaj s slikopleskarji tudi pomurski bolnišnici in tukajšnjim uporabnikom letos dali topel in barvit pečat.«
Slikopleskarjem sta se za delo zahvalila tudi direktor bolnišnice, Bojan Korošec in murskosoboški župan, Aleksander Jevšek. Poudarila sta, da je ta humanitarna akcija za bolnišnico, ki s sekundarno zdravstveno oskrbo pokriva celotno regijo, izjemnega pomena in se vsem udeležencem zahvalila za njihov trud in nesebično delo. Dobrodelnost te stanovske organizacije s tako z izjemno množično udeležbo slikopleskarjev je v slovenskem prostoru vedno lepo sprejeta in odmevna, izračun je pa pokazal, da tudi ta letošnji projekt, pri katerem slikopleskarji s svojim delom prispevajo dobro polovico vrednosti projekta, krepko presega 60.000 evrov.
Med dolgoletnimi partnerji na teh tekmovanjih so še kranjska Žima, ki prispeva pleskarska orodja, družba tesa tape svoje lepilne trakove ter Rigips pokrivne folije in gladilne maseza finalne obdelave zidov. V letošnji akciji poleg sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev v OZS ter dijakov, ki se na kranjski in mariborski srednji strokovni šoli poklicno usposabljajo za slikopleskarje, sodelujejo tudi območne obrtne zbornice iz Murske Sobote, Gornje Radgone, Lendave in Ljutomera, ljubljanska agencija ABCTour pa je tudi letos poskrbela za prevoze dijakov in udeležencev iz tujine.
Vsi sodelujoči so se zavezali, da bodo humanitarno tekmovalno akcijopodpirali tudi v prihodnje. Rezultati tekmovanja bodo znani po zaključeni sklepni prireditvi ob 19.30.

slikopleskarji2_anpe_271115

slikopleskarji4_anpe_271115

slikopleskarji9_anpe_271115

slikopleskarji10_anpe_271115

slikopleskarji12_anpe_271115

Fotografije: Anže Petkovšek

 

Rezultati tekmovalnega dela.

Branko Goričan, predsednik organizacijskega odbora tekmovanja ter Ernest Bransberger, predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS, sta v družbi  Bojana Korošca in sekretarja sekcije Igorja Pipana razglasila rezultate tekmovanja, družba JUB pa je zmagovalnim ekipam podelila vrednostne nagrade v višini 200, 300 in 500 evrov.  OZS je denarni nagradi podelil še Srednji gradbeni šoli iz Maribora in kranjski Srednji gradbeno storitveni šoli, katerih dijaki so v praksi spoznali pomen profesionalnosti v svoji stroki in prispevali svoj delež k dokončni ureditvi  bolnišnice. Vse prisotne slikopleskarje so prijazno povabili k udeležbi tudi v naslednjem letu, o lokaciji naslednje akcije pa se bodo odločali v naslednjih mesecih.

Rezultati tekmovalnega dela:

  1. mesto: Slikopleskarstvo Avgust Sreš s.p., Bakovci ul. ob potoku 19, 9000 Murska Sobota, slikopleskarja Avgust Sreš in Uroš Sreš.
  2. Mesto: Roškarič Miran, s.p. »Slikopleskarstvo Andrej« Stanetova ulica 19, 3000 Celje, slikopleskarja Roškarič Tomaž in Noner Franci
  3. Mesto: Slikopleskarstvo Mihael Bezjak s.p., BUKOVCI 173 B, 2281 MARKOVCI, slikopleskarja Bezjak Mihael in Bezjak Stanko.

sponzori

Podatki zapisa

Datum:
1 decembra, 2015

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads