Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Wienerberger Brick Award 2016: edinstvene arhitekturne stvaritve iz celega sveta

  • Uradno razglašeni zmagovalci podelitve prestižne nagrade Wienerberger Brick Award 2016.
  • Več kot 600 projektov iz 55-ih držav.
  • Priznanja v petih kategorijah, vključno z dvema Velikima nagradama in nagrado za Posebne dosežke so bila podeljena 19-tega maja v Radiokulturhaus, na Dunaju.

Winner-Wienerberger-Brick-Award-2016Prestižna nagrada Wienerberger Brick Award vse od leta 2004 nudi unikaten način podeljevanja priznanj za mednarodno kakovost edinstvenih in unikatnih opečnih arhitekturnih rešitev. Tako je bilo tudi letos, ko so se na prestižni natečaj lahko prijavili arhitekturni biroji iz celega sveta. Uporaba Wienerger materialov ni bil pogoj za sodelovanje, nagrada pa je splet različnih kategorij, ki se lahko spreminjajo v skladu s trendi in sodobnimi tematikami.

[quote]Ne le novinarji in arhitekturni kritiki, temveč tudi arhitekti sami so lahko v 2016 prvič sami prijavljali svoje projekte[/quote]

Letos so bile nagrade podeljene v sledečih kategorijah: Stanovanjska raba, Javna raba, Ponovna uporaba, Zapolnitev urbanega okolja in Posebne rešitve. Nagrada je za vse kategorije v skupni vrednosti znašala 31.500 EUR. Skupno je bilo prijavljenih več kot 600 projektov iz 55-ih držav, kar predstavlja nov rekord po številu prijav. Prav zaradi velike raznolikosti prijavljenih nalog pa strokovna komisija ni imela lahke naloge, ko je morala število prijavljenih projektov zožiti na 50, iz 24-ih držav. Izmed teh je nato strokovna komisija, sestavljena iz mednarodno priznanih arhitektov, izbrala zmagovalce. In prav letos se je zgodilo, da je kot član strokovne komisije bil imenovan tudi slovenski arhitekt, Matija Bevk.

To leto sta dva projekta prejela tudi t. i. Veliko nagrado. Ena izmed teh je odšla v roke projekta Poslovne zgradbe 2226, katero je ustvaril arhitekt Dietmar Eberle, nahaja pa se v kraju Lustenau.  V energijskem konceptu je uspešno implementiral svoj koncept, s pomenljivim nazivom »nazaj h koreninam«. Celotna zgradba uspešno deluje brez ventilacije, brez klimatskih naprav in ogrevanja. Že samo ime zgradbe napoveduje notranjo temperaturo, ki se giblje med 22 in 26 stopinj Celzija, skozi celo leto. Stavba je narejena iz 76 cm debelih opečnih sten. Edini vir energije je toplota, ki jo oddajajo ljudje, računalniki in svetila. Revolucionaren in edinstven pristop je  tako navdušil komisijo, da so omenjenemu projektu podelili tudi nagrado v kategoriji za Posebne rešitve.

[quote]2226 projekt predstavlja dokaz, da se porabo energije lahko zmanjša že z uspešnim arhitekturnim načrtovanjem, ne le z uporabo tehnologije.[/quote]

Druga Velika nagrada je bila podeljena za t. i. projektu House 1014, ki se nahaja v starem delu kraja Granollers (Barcelona) in je odličen primer, kako uporabiti ostanke prostora v urbanih središčih. Zelo dolga in ozka stran, s širino le 6,5 metrov, dokazuje ekstremnost strani posamičnih zgradb. Glede na želje naročnika, da dom razdeli na dva ločena predela, je španski arhitekturni biro Harquitects ustvaril zaporedje menjajočega se notranjega in zunanjega dela. Ta vključuje dom, hišo za goste, teraso in atrij. Uporaba opeke združuje tradicijo kot modern, in na splošno prispeva k celotni podobi zgradbe. Poleg Velike nagrade je omenjeni projekt postal  zmagovalec tudi v kategoriji za Zapolnitev urbanega okolja.

[quote]Nagrajenec Velike nagrade Hiša 1014 je uspešen primer, kako ohraniti ostanek prostora v starinskih.[/quote]

Termiti so služili kot navdih za projekt iz Vietnama, ki je osvojil nagrado za Stanovanjsko rabo. Ime Termitary hiša opisuje izgled zgradbe, kar odraža načrt zgradbe kot termitova gomila, kjer se vsi koridorji, galerije in sobe združijo v osrednji, glavni sobi. In da bi hiša uspešno kljubovala ekstremnim klimatskim razmeram tropskega podnebja so arhitekti iz Tropical Space biroja celotno zgradbo ustvarili iz opeke.

[quote]Termitary hiša bi lahko služila kot prototip za drage hiše v tropskih podnebjih.[/quote]

Avditorij t. i. AZ Groeninge zdravstvenega centra v Belgiji je zmagovalec nagrada v Javni rabi. Medtem ko je glavna zgradba narejena po tradicionalnem izgledu, je za nov avditorij bil ustvarjen povsem drugačen izgled, poln kontrastov. V nekoliko nagnjenem terenu se zdi, kot da se celotna stavba potaplja in na enem delu celo štrli ven. Grobe opeke pa prekrivajo ukrivljeno fasado. »Opeke so bile položene vertikalno, da poudarijo trak – kot neko zaobljenost zgradbe,« je povedal arhitekt Bert Dehullu.

[quote]Od daleč je izgled stavbe AZ Groening kot stavbe v pikslih. Šele, ko se ji približamo, se ta razblini v posamezne opečne formate.[/quote]

V kategoriji Ponovne uporabe je zmagovalni projekt Marilia, ki je delo brazilskega arhitekturnega biroja SuperLimão iz São Paula. Omenjena hiša Marília, zgrajena leta 1915,  je v svojem okolju edina stavba z zgodovinskim pridihom. Namesto, da bi stavbo porušili, so se odločili, da jo ohranijo. »S stavbo Marília smo imeli priložnost, da ustvarimo projekt, ki spoštuje zgodovino, sam material zgradbe, okolje, ..« poudarja arhitekt.

[quote]Marília zgradba predstavlja učinkovit način, kako razširiti obstoječe, zgodovinske  zgradbe[/quote]

Posebna nagrada je šla v roke arhitekturni dvojici Duplex iz Švice, za projekt Cluster hiša v Zurichu. Kot del tega novega koncepta gradnje hiš za sobivanje, se stanovalci sicer odrečejo lastnemu garažnemu mestu, toda v zameno so nagrajeni s številnimi ugodnostmi, kot so deljenje vozila, kuhinje, rastlinjaka, sobe za goste, …

[quote]Cluster hiša je neverjeten primer zgradbe za sobivanje, ugodja in visoke kakovosti[/quote]

»Navdušen sem nad kakovostjo in mednarodnostjo letošnjih prijav. Prijavljeni projekti dokazujejo, da lahko edinstveni arhitekturni koncepti doprinesejo unikatne in navdihujoče projekte – celo v okviru ekstremnih klimatskih in prostorskih razmer. Inovativni zmagovalni projekti pudarjajo raznolike možnosti uporabe opeke kot gradbenega materiala,« komentira Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG.

Grand-Prize-Winner---Prof.-Dietmar-Eberle

Grand-Prize-Winner---David-Lorente-Ibánez

[divider text=”Na začetek” divider_color=”#cd171c” size=”1″ margin=”10″][divider][/divider]

O WIENERBERGER SLOVENIJA

Wienerberger je vodilni proizvajalec opeke na svetu,Wienerberger Opekarna Ormož pa vodilni proizvajalec opeke v Slovenji z več kot 62. odstotnim tržnim deležem. Proizvajamo opečne izdelke najvišega kvalitetnega razreda v Sloveniji, ki se prodajajo pod zaščiteno blagovno znamko POROTHERM. Izdelki POROTHERM S imajo obilo prednosti v primerjavi z gradnjo s klasičnim modularnim blokom, in sicer: imajo izredne toplotno izolacijske lastnosti, omogočajo gospodarnejšo gradnjo zaradi manjše porabe malte in časa za  izgradnjo objekta in zagotavljajo zdravo ter prijetno bivanje v zgrajenih objektih. Zavedamo se, da nadzorovanje procesov vodi k nenehnim izboljšavam, te pa prispevajo k večji učinkovitosti in racionalnosti poslovanja.

Podatki zapisa

Datum:
30 maja, 2016

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads