Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

UPONOR je v sodelovanju s podjetjem TITAN d.d. organiziralo dva strokovna predavanja na temo:

Ploskovno hlajenje: Energetsko učinkovita zgradba z večjim udobjem


Predavanja sta bila organizirana na dveh lokacijah in sicer:

  • 9.11.2010 Hotel ARENA, Maribor
  • 10.11.2010 Dvora Jezeršek, Zgornji Brnik


Oba predavanja sta bila namenjena projektantom, ki se srečujejo s tovrstnimi problemi. Na začetku vsakega predavanja je prisotne najprej pozdravil predstavnik Titana (9.11.2010 Vili Zabret, 10.11.2010 Robert Srabotič, generalni direktor TITAN-a). Na kratko je bila predstavljena situacija na trgu, ter zgodovina sodelovanja med Titanom in Uponorjem. Kot je znano, je Uponor eden izmed največjih proizvajalcev sistema večplastnih cevi (MLCP) ter sistema PE-Xa cevi, katere odlikuje izredna kvaliteta ter obsežen asortiman izdelkov in rešitev.

Tehnični del predavanja je vodil Volker Ruehle (vodilni inženir s področja energetskih sistemov v Uponorju), kateremu pa je pomagal Alexander Steinheimer (vodja tehnične podpore v Uponorju). Glavna tema predavanj je bilo ploskovno hlajenje. Za slovenski trg so bile predstavljene rešitve, predvsem talnega hlajenja, nekoliko presenetljive, saj se do sedaj takšnih stvari ni prakticiralo. Predavatelj je nazorno in s primeri opisal delovanje ploskovnega hlajenja (talnega in stropnega), s katerimi ima daleč največ izkušenj. Pokazal je refrenčne objekte, ki se nahajajo v deželah, kjer veljajo najbolj ekstremni pogoji (npr. v Združenih Arabskih Emiratih).

Na kratko o ploskovnem hlajenju

Na podlagi drugega zakona termodinamike, toplota prehaja od tople površine na hladno površino. Posledično se lahko tako tla uporabljajo za talno hlajenje z absorbiranjem toplote od bližnjih površin v konstrukciji. To je posebej učinkovito ob sončnem obsevanju tal.
V sistemih ploskovnega hlajenja kroži ohlajena voda (običajno od 16°C do 19°C) ali mešanica glikola in vode skozi zamrežene PE-Xa cevi ali večplastne cevi (MLC), ki so vgrajene v konstrukcijo tal, sten in/ali stropov ali skozi predizdelane panele, ki so vgrajeni na stene ali stropove.

Ohlajen medij povleče presežek toplote iz konstrukcije in ga pošlje v izmenjevalec vira hladu (hladilni agregat, zemeljski kolektor, …). Ta postopek je podoben ploskovnemu ogrevanju, le da deluje ravno obratno. Sevanje hladnih površin, skupaj s temperaturo zraka v prostoru ustvarja temperaturo, ki jo ljudje občutimo. Vsi ti sistemi ploskovnega hlajenja v osnovi niso namenjeni kot samostojni sistemi. Precej bolje delujejo v kombinaciji s prezračevalnimi sistemi (HVAC), kjer mora prezračevalni sistem prvenstveno skrbeti samo za uravnavanje vlage v prostoru (odvod vlage). Med prednostmi, ki jih daje ploskovno hlajenje, je učinkovitost, ki omogoča projektantu, da zmanjša hladilni paket v zgradbi. To pomeni, da so lahko prezračevalni kanali manjši tudi do 70%.

Vsi sistemi ploskovnega hlajenja so podometni, kar poudari arhitekturno zasnovo/koncept in izboljša estetiko prostora. Poleg tega so vzdrževalni stroški zmanjšani na minimum. Talno hlajenje je ključ za udobje in energetsko učinkovitost pri zagotavljanju idealne notranje klime.

Udeležba na predavanjih je bila ponovno izjemno dobra, saj se ju je udeležilo 35 udeležencev. Med predavanji se je nemalokrat razvila konstruktivna debata.

Po zaključku posameznega predavanja smo, ob pripravljeni hrani in pijači, vsi skupaj ugotovili, da so tovrstna srečanja pomembna in da je potrebno v prihodnosti nadaljevati z njimi. Ob tem so se že porajale ideje o posameznih temah, ki bi bile zanimiva. Vsekakor velja, da je bilo predavanje, brez simultanega prevoda, boljše in razumljivejše, ob tem pa je bil maksimalno izkoriščen čas, ki je bil na voljo.

Hotel ARENA, Maribor (9.11.2010)

V-imenu-podjetja-TITAN-d.d.-je-prisotne-pozdravil-g.-Vili-Zabret
V imenu podjetja TITAN d.d. je prisotne pozdravil g. Vili Zabret
Skupina projektantov I.
Skupina projektantov II.
Predavatelj g. Volker Rühle pri prikazu rešitev ploskovnega hlajenja
G. Alexander Steinheimer pri odgovarjanju na vprašanja prisotnih
Sproščen pogovor med odmorom za kavo

Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik (10.11.2010)

V imenu podjetja TITAN d.d. je prisotne pozdravil generalni direktor g. Robert Srabotič
Predstavnika Uponorja:

  • Volker Rühle (prvi z desne)
  • Alexander Steinheimer (prvi z leve)
Skupina projektantov
Po koncu predavanja je bil čas tudi za individualne razgovore

Podatki zapisa

Datum:
23 novembra, 2010

Avtor:
Administrator

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads