Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Slovesen zaključek akcije JUBINI gredo za med za obnovo šolskih čebelnjakov

Akcija JUBINI gredo za med, ki je potekala na območju celotne Slovenije od februarja do konca avgusta letos, se je 20. septembra slovesno zaključila na letnem posvetu mentorjev čebelarskih krožkov, ki je potekal na sedežu Čebelarske zveze Slovenije v Lukovici pri Domžalah. Družba JUB je za podporo Čebelarski zvezi Slovenije v sedem mesecev trajajoči akciji zbrala kar 660 litrov barv in premazov JUBIN, s katerimi bodo lahko obnovili najmanj 170 šolskih čebelnjakov.

Družba JUB, ki je v akcijo s Čebelarsko zvezo Slovenije pritegnila tudi svoje zveste kupce, je tako od vsakega prodanega izdelka iz družine JUBIN namenila lonček barve JUBIN Decor in JUBIN Lasur čebelarskim krožkom v osnovnih šolah. Med podporniki akcije so bili tako tudi številni slovenski čebelarji, ki jih je JUB zaradi poslanstva, ki ga opravljajo, pri nakupu nagradil z dodatnimi ugodnostmi.

Na zaključni slovesnosti je mentorje čebelarskih krožkov najprej nagovoril predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč: ”Čebelarstvo pri nas je izjemno dobro in sistemsko organizirano, kar nam priznavajo tudi v tujih čebelarskih zvezah v vzhodni Evropi. S podporo družbe JUB bomo lahko naredili korak naprej pri obnovi in nadaljnjem vzdrževanju šolskih čebelnjakov, za kar se jim ob tej priložnosti toplo zahvaljujemo. Nekateri čebelarski krožki imajo pri nas kar 40-letno tradicijo. Danes imamo v Čebelarski zvezi Slovenije v šolah delujočih kar 170 čebelarskih krožkov, ki vključujejo 2.600 otrok, kar je velik dosežek.”  Povedal je še, da je bilo pred desetletjem v 70 krožkov vključenih le 500 mladih čebelarjev, njihovo število pa zdaj iz leta v leto narašča. Za prihodnje šolsko leto v ČZS načrtujejo izvedbo že 40. državnega tekmovanja, kar bo nadobudne čebelarje zagotovo še dodatno motiviralo k večji angažiranosti pri delu s čebelami.

Več kot sto prisotnih mentorjev je nagovoril tudi Željko Kovačevič, direktor družbe JUB :  ”Akcijo JUBINI gredo za med smo v družbi JUB podprli z velikim veseljem, saj gre za projekt, ki tesno povezuje šolarje z naravo. Naši, na vodni osnovi izdelani JUBINI, pa so primerni prav za zaščito lesa v panjih, saj so čebelam, ljudem ter okolju prijazni. Med pobudniki te naše skupne akcije s Čebelarsko zvezo so bili prav naši zaposleni, ki so tudi sami čebelarji. Zelo smo zadovoljni z rezultati akcije in zbranimi količinami, saj bodo v šolah s 660 litri naših barv in premazov lahko obnovili res precejšnje število šolskih čebelnjakov. Sodelovanja s slovenskimi čebelarji vseh generacij se veselimo tudi v prihodnje.”

2016-9-posvet-mentorji-27aa

Željko Kovačevič, direktor družbe JUB in Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije ob zaključku akcije JUBINI gredo za med v prostorih ČZS (Foto: arhiv ČZS in JUB)

img_4296aa

img_4278

Delavnico, ki so se je udeležili mentorji šolskih krožkov, so vodili strokovnjaki iz družbe JUB (foto: arhiv JUB)

Družba JUB je za udeležence letnega posveta in druge zainteresirane čebelarje pripravila tudi dve delavnici, v katerih so JUB-ovi strokovnjaki praktično pokazali, kako naj poteka celovita ali delna obnova starih panjev ter kako enostavno je s pravimi premazi mogoče vzdrževati nove. Po začetnem brušenju, ki lahko poteka ročno ali z rotacijskimi in vibracijskimi brusilkami, lahko čebelarji nadaljujejo delo z nanosi ekološkega premaza JUBIN Decor primer in zatem JUBIN Decor universal, medtem ko lahko transparentni premaz JUBIN Lasur nanašajo neposredno na samo površino.

Prednosti teh barv in premazov, zaradi katerih jih v JUB-u priporočajo kot prvo izbiro, so zlasti hitro sušenje, kar omogoča razmeroma zelo hitro selitev čebel v panj, obenem pa nimajo neprijetnega vonja in so tudi certificirani za varno uporabo pri stiku z živili, kar je razlog več za njihovo brezskrbno uporabo. Po končanem delu lahko čopič s sintetičnimi vlakni, ki ga priporočajo za uporabo premazov na vodni osnovi, čebelarji enostavno sperejo z vodo. Za nanašanje slojev je mogoča tudi uporaba manjšega pleskarskega valjčka, vendar bodo bolj zahtevni uporabniki s pravim tipom čopiča dosegali kakovostnejše rezultate in lepši  videz panjskih površin.

img_3241

Boštjan Noč je v pogovoru z Željkom Kovačevičem poudaril, da so slovenski čebelarji lahko zelo ponosni na delovanje čebelarskih krožkov, saj so v tem v svetu edinstveni. Vsa zasluga in zahvala gre v prvi vrsti mentorjem, pa tudi društvom in šolam.

JUBINI za zaščito čebelnjakov

JUB je za zaščito panjev predstavil premaz JUBIN Lasur, kjer lahko čebelarji izbirajo med 10 gotovimi odtenki, še dodatnih 45 odtenkov po JUB barvni karti pa jim po želji namešajo v prodajalnah, opremljenih z JUMIX mešalnico, ter JUBIN Decor universal,  ki ponuja 9 gotovih odtenkov, mogoča pa je tudi izbira med številnimi niansami po JUB, RAL in NCS barvni karti. Dodatna prednost vodnih premazov je hitro sušenje, kar pomeni, da lahko čebele naselijo v panj že 1 dan po nanosu zadnjega sloja premaza.

[note note_color=”#8c1a23″ text_color=”#ffffff”]Za zaščito čebeljih panjev JUB priporoča:  1 x – 2 x JUBIN Decor primer + 2 x JUBIN Decor universal ali 2 x JUBIN Lasur ali 1 x JUBIN Wood primer + 2 x JUBIN Email universal[/note]

 

 

Podatki zapisa

Datum:
28 septembra, 2016

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads