Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

PODPORA IZ DANSKE RAKITNI IN TERAPIJI S POMOČJO KONJA

Danfossov sklad je doniral sredstva v višini 67.000 € Mladinskemu klimatskemu zdravilišču Rakitna

Ljubljana, 20. december 2010 – Danes je na novinarski konferenci v Ljubljani Danfossov sklad Mads Clausen ob 50. letnici delovanja Mladinskemu zdravilišču Rakitna uradno podelil donacijo v višini 67.000 €. Veselje v zdravilišču Rakitna je bilo veliko, saj je Danfossov sklad sredstva namenil v podporo doseženim rezultatom in nadaljnjemu delu na področju terapije s pomočjo konj, ki je namenjena pomoči otrokom in mladostnikom s težavami na področju čustvovanja in hranjenja.


Danfossov sklad Mads Clausen, poimenovan po ustanovitelju danske korporacije Danfoss, ki ima v Sloveniji dve družbi Danfoss Trata d.o.o. in Danfoss d.o.o. Ljubljana, je v decembru ob praznovanju 50. obletnice v dobrodelne namene namenil sredstva v višini 1,3 milijona €, možnost sodelovanja so dobili tudi projekti izven Danske. Od skupno 173 prijav je bilo izbranih 17 projektov, Slovenija je bila poleg Mehike edina mednarodna donacija, ostalih 15 donacij  je bilo podeljenih danskim projektom.

Direktorica Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna Romana Rasperger je poudarila, da je donacija za zdravilišče posebej pomembna, saj terapije s pomočjo konj zdravstvena  zavarovalnica  v Sloveniji še ne krije, zato se  zdravilišče Rakitna za pridobitev  donatorskih  sredstev za  izvajanje  programov terapije s pomočjo konj obrača na organizacije v tujini. S pridobljenimi donatorskimi sredstvi Danfoss sklada bo zdravilišče lahko dogradilo jahalnico in izboljšalo delovne pogoje, kar bo omogočilo izvajanje terapevtskih aktivnosti tudi v slabem  vremenu. Na ta način se lahko kakovostno nadaljuje pred tremi leti zastavljeno delo, ko je zdravilišče s pomočjo sredstev iz Norveškega finančnega mehanizma postavilo temelje za terapijo s pomočjo konja v okviru programov za otroke in mladostnike s čustvenimi težavami.

Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna kot klimatsko zdravilišče (otroci z astmatičnimi težavami) deluje že od leta 1928,  v letu 2007 pa je pričelo še z dvema novima programoma. Prvi je preventivni program ”Šola zdravega odraščanja” in je namenjen otrokom, ki so rizični za razvoj čustvenih motenj ali motenj hranjenja. Drugi pa je program »Rehabilitacija in reintegracija mladostnikov«, namenjena mladostnikom, ki so zaključili psihiatrično obravnavo za čustvene motnje ali motnje hranjenja; mladostnikom, ki se soočajo z anksioznimi motnjami, depresijo in drugimi čustvenimi težavami brez zatekanja v bolezen.

Terapija s pomočjo konj je pomemben del obeh programov. Preventivni program traja 14 dni, namenjen je varovancem starim od 6-18 let. Reintegracijski program pa je namenjen mladostnikom od 18-26 let in traja od enega do treh mesecev.

Članice  strokovnega  tima,  ki izvajajo  terapijo  s  pomočjo konja,  so  svoja  znanja pridobile v številnih izobraževanjih po Evropi in doma. Oblikovale so tudi v Evropi edinstven  multidisciplinarni strokovni tim. Strokovne delavke imajo širok razpon znanj s področja psihoterapije, doživljajske-pedagogike s konji, temeljna poglobljena znanja o psihologiji konj in šolanju konj. Tim s povezovanjem na državni in mednarodni ravni dejavno prispeva k razvoju strokovnosti na področju terapije s pomočjo konj.

Dragocena finančno pomoč iz Danske pod okriljem Danfoss donacije, pomaga Mladinskemu klimatskemu zdravilišču Rakitna uresničevati vizijo in omogočiti, da otroci in mladi ob nepogrešljivi terapiji s pomočjo konj dobijo priložnost.

Dodatne informacije:

Romana Rasperger,

Direktorica Mladinskega

klimatskega zdravilišča Rakitna

E-mail: romana.rasperger@mkz-rakitna.si
Tel.:01 365 98 02

Tim za terapevtsko jahanje

E-mail: terapevtsko.jahanje@mkz-rakitna.si
Tel.: 051 105 515

Danica Vidmar,

Regijski manager

Danfoss Global service

E-mail:  danica.vidmar@danfoss.com Tel.:  041 735 763

Podatki zapisa

Datum:
24 januarja, 2011

Avtor:
upravnik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads