Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Po vsem svetu omogoča Daikin prost dostop do patentov za opremo, ki uporablja hladilno sredstvo naslednje generacije

Omogočanje enostavnega prehoda na HFC-32 za klimatske naprave, opremo za hlajenje in toplotne črpalke po vsem svetu

Daikin Industries, Ltd., vodilni svetovni proizvajalec klimatskih naprav in hladilnega sredstva s sedežem v Osaki, Japonska, je danes sporočil, da ponuja podjetjem po vsem svetu prost dostop do 93 patentov, s čimer želi vzpodbuditi podjetja  k uporabi HFC-32, enokomponentnega hladilnega sredstva, za razvoj in prodajo opreme za klimatiziranje zraka, hlajenje in toplotne črpalke. Daikinova poteza je namenjena vzpodbudi proizvajalcev širom po svetu, da bi sprejeli tehnologije za hlajenje in ogrevanje za ustvarjanje udobja, ki so trajnostne in ki uporabljajo HFC-32, hladilno sredstvo z manjšim vplivom na globalno segrevanje, kot ga imajo običajna hladilna sredstva.

HFC-32 (difluorometan) je hladilno sredstvo naslednje generacije, ki se na uravnotežen način odziva na vrsto okoljevarstvenih zahtev. Je snov, ki ne tanjša ozonskega plašča, je energijsko varčno, cenovno dostopno, lažje za recikliranje in ima potencial globalnega segrevanja (GWP), ki je enak samo tretjini potenciala R-410A, najširše uporabljanega hladilnega sredstva. Daikin je prepričan, da je s temi prednostmi najbolj uravnotežena in obetajoča rešitev hladilnega sredstva naslednje generacije, ki bo omogočila zmanjšanje vpliva na okolje pri opremi za klimatiziranje zraka v komercialnih in stanovanjskih prostorih, za hlajenje in toplotne črpalke.

Zmanjšanje emisij ogljika pri prehodu na HFC-32 je zelo občutno. Če bi celotno količino danes uporabljanega hladilnega sredstva R-410A zamenjali z HFC-32, bi lahko v primerjavi z običajnimi scenariji skupni ekvivalent emisij CO2 hladilnih sredstev HFC zmanjšali za kar 24% do leta 2030.

“Daikin že od 2011 omogoča prost dostop do teh patentov na porajajočih se tržiščih s ciljem, da bi pospešil ukinitev uporabe hladilnih sredstev, ki tanjšajo ozonski plašč, kot je HCFC-22,” pravi Shinya Okada, Daikinov izvršilni direktor. “Z ozirom na nujnost soočanja s klimatskimi spremembami je Daikin prepričan, da je zdaj pravi čas za ponudbo prostega dostopa do določenih patentov za opremo s HFC-32 proizvajalcem po vsem svetu.”

Na kemikalijo HFC-32 samo se ne nanaša noben patent in je ta razen pri Daikinu brez težav na voljo tudi pri drugih dobaviteljih. Ta prost dostop do določenih patentov omogoča proizvajalcem, da izkoriščajo Daikinove tehnologije za opremo za klimatiziranje zraka, za hlajenje in toplotne črpalke, ki uporablja enokomponentno hladilno sredstvo HFC-32, ter spodbuja svetovno industrijo hkrati k odgovornemu razvoju kot tudi k zadovoljevanju naraščajočega povpraševanja.

Zamenjava hladilnih sredstev z visokim faktorjem GWP se začenja. Lansko leto je Evropska unija za zmanjšanje vpliva hladilnih sredstev na globalno segrevanje uzakonila revidiran predpis o F-plinu*. V Združenih državah poteka pri Agenciji za varovanje okolja (EPA) postopek revizije njenih predpisov, ki uvajajo  sprejemljive alternative za hladilna sredstva z visokimi faktorji tanjšanja ozonskega plašča in GWP. Dodatno japonski zakon o racionalni rabi in pravilnem ravnanju s fluoroogljiki, ki je začel veljati aprila 2015, spodbuja opustitev in prehod s hladilnih sredstev z visokim faktorjem GWP.

“Souporaba ookolju prijaznih tehnologij za klimatiziranje zraka brez plačila licenčnin lahko pospeši dosežke varovanja okolja v času, ko je hitro delovanje bistvenega pomena za zaščito podnebja,” pravi Durwood Zaelke, predsednik inštituta za upravljanje in trajnostni razvoj (Institute for Governance & Sustainable Development). “Prost dostop do patentiranih tehnologij predstavlja izreden precedens za vsa druga podjetja, katerih cilj je varovanje okolja.”

Podjetja, ki se zanimajo za te patente, se naj obrnejo na Daikin Legal.

*Predpis EU 517/2014 od 16. aprila 2014 o fluoriranih toplogrednih plinih

[divider text=”” divider_color=”#cd171c” size=”1″ margin=”10″][divider][/divider]

O podjetju Daikin

Daikin

Daikin Industries, Ltd. je vodilni svetovni proizvajalec klimatskih naprav in hladilnih sredstev. Podjetje, ki uporablja svoje napredne temeljne tehnologije za hladilna sredstva, inverterje in toplotne črpalke, razvija inovativne, visoko kakovostne rešitve klimatiziranja zraka za domove, poslovne prostore in industrijske obrate. Ustanovljeno v Osaki na Japonskem leta 1924, podjetje Daikin in njegove podružnice delujejo danes v več kot 70 proizvodnih bazah po vsem svetu in skupaj globalno zaposlujejo 59.000 delavcev. Izdelki Daikina so na voljo v več kot 140 državah. Za več informacij obiščite http://www.daikin.com/

[divider text=”” divider_color=”#cd171c” size=”1″ margin=”10″][divider][/divider]

Medijska vprašanja

Japonska

Shinya Okada, Senior Executive Officer, Daikin Industries, Ltd.

refrigerant-inquiry@daikin.co.jp/+81-6-6374-9325

[divider text=”” divider_color=”#cd171c” size=”1″ margin=”10″][divider][/divider]

ZDA

David B. Calabrese, Vice President, Government Affairs, Daikin U.S. Corporation david.calabrese@daikinus.com/+1-347-515-4132

[divider text=”” divider_color=”#cd171c” size=”1″ margin=”10″][divider][/divider]

Evropa

Martin Dieryckx, Environment Research Center, Daikin Europe, NV

dieryckx.m@daikineurope.com/+32-477-66-36-25

[divider text=”” divider_color=”#cd171c” size=”1″ margin=”10″][divider][/divider]

Pravna vprašanja

R32-op-legal@daikin.co.jp

[divider text=”Na začetek” divider_color=”#cd171c” size=”1″ margin=”10″][divider][/divider]

Sporočilo za javnost:

http://www.daikin.com/press/2015/150910/index.html

Podatki zapisa

Datum:
9 oktobra, 2015

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads