Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Lumar med najboljšimi družinskimi podjetji na svetu

Marko-Lukić,-direktor-podjetja-Lumar-IG-d.o.o

Monako/Maribor – Družinsko podjetje Lumar je 14. junija na svetovnem srečanju družinskega podjetništva World Entrepreneur of the Year (WEOY) v Monaku prejelo nagrado odličnosti za družinsko podjetje. Direktor podjetja Marko Lukić se je priznanja, da so tudi v globalnem merilu prepoznani kot kakovostno družinsko podjetje, razveselil: »Uvrstitev med najboljša družinska podjetja je za naše podjetje veliko priznanje. Predvsem je to potrditev, da smo v preteklosti delali dobro in je naša dolgoročna usmeritev v gradnjo trajnostno zasnovanih hiš pravilna. Takšna nagrada je tudi dodatna potrditev pomena in vrednosti družinskih podjetij, ki v Sloveniji predstavljajo več kot 80 % vseh podjetij in zaposlujejo 70 % delovno aktivnega prebivalstva. Na drugi strani pa je takšno priznanje velika odgovornost, saj nas zavezuje k še boljšemu delu tudi v prihodnje, predvsem ob prehodu iz klasično centralno vodenega družinskega podjetja v kompleksno strukturirano podjetje. Podjetje namreč izjemno hitro raste in ključni izziv za prihodnje obdobje bo, kako ohraniti vrednote in identiteto družinskega podjetja, ter se ob tem razvijati času in prostoru ustrezno.« Na dogodku WEOY, ki ga organizira mednarodno podjetje EY, so nagrajena najboljša družinska podjetja iz 25 držav sveta.

Marko-in-Milan-Lukić-(avtor-Urška-Lukovnjak)

Verjeli v tehnologije, ki so se jim drugi posmehovali

V družinskem podjetju Lumar dajejo delo 78 zaposlenim in 150 podizvajalcem, kar smatrajo kot svoj doprinos k okolju, v katerem živijo. Njihove skoraj nič-energijske montažne hiše so že zdavnaj prerasle slovenske zidove – zdaj okoli 33 % prodaje ustvarijo na tujem trgu. Njihov cilj ni biti najcenejši, saj bi to pomenilo uporabo cenejših in slabših materialov ter izvajalcev. Kakovost izdelka pa je v podjetju Lumar na prvem mestu.

V podjetju se z družinskim duhom prepletajo dolgoročno razmišljanje, delovanje in vsakodnevna vpetost v njegov razvoj. Dobrobit vseh deležnikov podjetja je na prvem mestu, poudarjajo, zato biti tudi v družinskem podjetju jasno razdeljene funkcije in odgovornosti. Podjetje vodi Marko Lukić, sin morajo ustanovitelja Milana Lukića, ki je danes prokurist podjetja. Slednji meni, da so za poslovni uspeh podjetja in uspešno družinsko tradicijo ključni lastnosti poštenost in korektnost v odnosu do vseh udeležencev poslovnega procesa. »Pošten in pravičen odnos do zaposlenih v podjetju, kupcev, dobaviteljev in vseh drugih udeležencev, je edina pot, ki pelje k odličnemu ugledu podjetja. To je ključni pogoj za dolgoletno uspešno poslovanje, ki je posebej za družinska podjetja najpomembnejše,« poudarja Milan Lukić.

Kriteriji za izbor slovenskega predstavnika

Letošnjega slovenskega predstavnika Lumar je neodvisna komisija, ki so jo sestavljali prof. dr. Boštjan Antončič, predstojnik katedre za podjetništvo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in soavtor EY raziskave o družinskem podjetništvu v Sloveniji, mag. Edita Krajnovič, direktorica družbe Mediade, in predsednik komisije Matjaž Čadež, ustanovitelj podjetij Halcom d.d. in MBILLS d.o.o., izbrala na osnovi kriterijev odličnosti, med katerimi so bili pozorni: da je v družinskem podjetju udeležena vsaj druga generacija; ima družina večinsko lastništvo in vpliva na strateške usmeritve ter oblikovanje vrednot podjetja; ima družina v lasti najmanj 50 % delnic in glasovalnih pravic preko posameznika ali skupine posameznikov, ki pripadajo isti družini; je sedež podjetja v Sloveniji; je podjetje uspešno in ima dolgoročno naravnano strategijo; ima vzpostavljeno dobro in pregledno vodenje; podjetje ohranja družinsko tradicijo in vrednote ter vzdržuje podjetniški duh več generacij; ima izjemne vodje, ki zagovarjajo družbeno odgovornost in zavezanost k lokalnemu okolju. Predsednik komisije Matjaž Čadež utemeljuje odločitev komisije: »Razvoj podjetništva v Sloveniji se je začel šele pred dobrimi 20 leti, zato je le malo podjetij, v katerih je naslednja generacija v celoti prevzela vodenje družinskega podjetja. Podjetje Lumar je svetel zgled, saj nova generacija nadaljuje in še izboljšuje usmeritev v trajnostni razvoj ne samo podjetja, temveč tudi bivanja in s tem celotne družbe.«

Uspešne zgodbe slovenskih družinskih podjetij

Mednarodno podjetje EY je tretje leto zapored podelilo nagrado odličnosti slovenskemu družinskemu podjetju – lani je nagrada šla v roke podjetju KLS Ljubno, leto poprej pa v murskosoboški Roto. V EY Slovenija se že vrsto let aktivno ukvarjajo z družinskim podjetništvom, med drugim odkrivajo in predstavljajo dobre zgodbe družinskih podjetij iz slovenskega prostora – jeseni bodo izdali že peto knjigo Družinsko podjetništvo Slovenija, kjer bo predstavljenih novih 10 zanimivih in uspešnih družinskih podjetij. Mojca Emeršič, vodja družinskega podjetništva v EY Slovenija, ob tem pravi: »V EY Slovenija smo izredno veseli, da že peto leto pomagamo predstavljati dobra slovenska družinska podjetja širši slovenski in mednarodni javnosti, ter da smo v tem času uspešno pomagali pri sestavi več družinskih ustav. Zadovoljni smo, saj se znanje in izkušnje pretakajo v obe smeri, kar dodatno bogati naše sodelovanje.«

Podatki zapisa

Datum:
29 junija, 2018

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads