Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

JUPOL junior je eko izdelek leta 2011

Dol pri Ljubljani, 24. novembra 2011 –  Družba JUB, ki je pri nas poznana kot najstarejša proizvajalka zidnih barv, je na 16. Okoljskem srečanju 2011 za svoj notranji disperzijski premaz Jupol Junior, za katerega je letos že pridobila evropski znak »okoljska marjetica« (EU eco label), prejela še nacionalno okoljsko nagrado za »okolju prijazen izdelek«. Ta notranja zidna barva je do okolja in uporabnika prijazna pralna barva, ki se ponaša z nizko ali ničelno vsebnostjo nevarnih organskih in anorganskih snovi in je proizvedena na povsem ekološki način.

Podelitev okoljskih nagrad je 22. novembra potekala v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, srečanje pa sta organizirala Časnik Finance in Eko sklad. Nagrado so Bernardi Bardutzky, direktorici Tehnološko raziskovalnega centra v JUB-u, podelili prof. dr. Viktor Grilc iz ljubljanskega Kemijskega inštituta, direktor Eko sklada Franc Beravs, urednik in direktor časnika Finance Peter Frankl ter predstavnik družbe BTC Miha Mermal.

Prof.dr. Viktor Grilc je kot predsednik programskega sveta tega srečanja navedel, da je ocenjevalna komisija v kategoriji »okolju prijazen izdelek« obravnavala 11 prijav, pri tem pa uporabila kriterije, kot so inovativnost, okoljska učinkovitost, gospodarnost in uporabnost. Med tremi finalisti je nagrado prejela družba JUB, ki se bo lahko naslednje leto lahko potegovala tudi za evropske okoljske nagrade (European Business Awards for the Environment), ki jih vsaki dve leti podeljuje evropska komisija.

Bernarda Bardutzky je v svojem nagovoru poudarila, da je v družbi JUB skrb za okolje stalnica že več let: »Skrb za okolje je pomembni del naše strategije. V prvi vrsti smo usmerjeni  v razvoj inovativnih, energetsko učinkovitih ter okolju in človeku prijaznih izdelkov. Svojo odgovornost do okolja izkazujemo tudi na drugih področjih, kot so nizka poraba energije, uporaba obnovljivih virov in zmanjševanje vseh vrst vplivov na okolje. Za primer naj navedem, da  energijo podtalnice izkoriščamo za ogrevanje zgradb, za proizvodnjo električne energije uporabljamo dve lastni hidroelektrarni, v lastni čistilni napravi pa čistimo odpadne vode. Naša vlaganja so usmerjena tudi v razvoj. Lani smo tako v JUB-u odprli novi Tehnološko raziskovalni center, v katerem smo razvili barvo Jupol Junior, ki je eden zadnjih rezultatov dela naših razvojnih inženirjev. Pri razvoju tega okolju prijaznega izdelka smo še posebej skrbno izbirali njegove sestavne komponente. Izbrali smo surovine, za katere so proizvajalci dokazali najvišjo kakovost, za tiste najpomembnejše pa tudi ekološki način proizvodnje. Skozi ves življenjski cikel izdelka, od surovin, proizvodnje in uporabe, smo s tem zagotovili najnižje možne vplive na okolje in človeka. Kljub izpolnjevanju strogih ekoloških zahtev pa je Jupol Junior izredno kakovosten notranji premaz. Odlikujejo ga odpornost na mokro drgnjenje, visoka paro propustnost ter njegova visoka pokrivnost, saj pri aplikaciji zadostuje že en sam nanos. Izdelek je sicer namenjen najširšemu krogu uporabnikov, zaradi njegove ekološke narave pa ga še posebej priporočamo za barvanje učilnic, igralnic in otroških sob. Nagrada, ki smo jo prejeli za Jupol Junior, nam veliko pomeni in bo močna spodbuda za razvoj okolju prijaznih izdelkov tudi v prihodnje.«

Ob koncu 16. Okoljskega srečanja, ki sta ga organizirala Časnik Finance in Eko sklad, so pred fotografski objektiv stopili prisotni predstavniki iz družbe JUB: Simona Sojar, Martina Jerman, Branko Petrovič, Bernarda Bardutzky in Lidija Hočevar.

Ivan Pavinčič, direktor družbe Pavan ekologija, dobitnik nagrade za »okolju prijazen postopek« in Bernarda Bardutzky, direktorica TRC JUB, ki je za »okolju prijazen izdelek« JUPOL JUNIOR v imenu družbe JUB prevzela okoljsko nagrado. Kipca sta delo akademske kiparke Dragice Čadež Lapajne.

Podatki zapisa

Datum:
28 novembra, 2011

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads