Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

JUB-ove barve, premazi in ometi za Rehabilitacijski center za konje v Orovi vasi

Jub
Društvo za zaščito konj iz Velenja je eno izmed najbolj dejavnih društev za zaščito živali pri nas. Gre za neprofitno organizacijo, v kateri prostovoljci nesebično skrbijo za zavržene in trpinčene konje, topel dom pa pri njih najdejo tudi druge živali. Za konje posebej skrbijo v rehabilitacijskem centru Petra v Orovi vasi pri Polzeli, ki ga skušajo z lastnimi močmi čim prej urediti, nekaj konj, ki potrebujejo posebno nego in oskrbo, pa je nastanjenih v Centru za konje s posebnimi potrebami na ranču Weter na Praprotni polici. Z donacijami in s prostovoljnimi prispevki jim tako na pomoč najpogosteje priskočijo nekatera družbeno odgovorna podjetja in prijazni ter srčni posamezniki. Na njihove prošnje za pomoč se je doslej že večkrat odzvala tudi družba JUB, ki jim je v zadnjih dveh letih podarila izdatne količine barv za prenovo notranjih zidov, za kovinske in lesene površine v hlevih ter tudi omete za prenovo fasade objekta na tamkajšnjem posestvu.

 V rehabilitacijskem centru v Orovi vasi skušajo konje, ki so pretrpeli mučenja, zlorabljanje in zanemarjanje, rehabilitirati in jim zatem najti nove domove pri bolj odgovornih in dobrosrčnih lastnikih, pri čemer žal nimajo pomoči ne lokalne skupnosti niti države. Za tiste konje, ki jim bodisi zaradi poškodb, starosti ali slabše prilagodljivosti ne morejo najti primernega doma, poiščejo botre in posvojitelje na daljavo, da bi jih na ta način preskrbeli in jim omogočili normalno življenje. Za oskrbo, krmo in veterinarske storitve društvo seveda nujno potrebuje sredstva, prav tako za vzdrževanje hlevov, v katerih so konji nameščeni.

Društvo vodi predsednica Natalija Nedeljko, ki se je družbi JUB za velikodušno podporo zahvalila z naslednjimi besedami: ”JUB je eno tistih podjetij, ki nam je s svojimi kakovostnimi izdelki zagotovilo vso potrebno materialno pomoč, saj je na podlagi naše prošnje takoj prepoznalo, da je obnova posestva, kjer skrbimo za rehabilitacijo konj, nujna. Tako bomo lahko kakovostno prenovili objekt na posestvu v Orovi vasi, torej vse lesene in kovinske dele kot tudi fasado in notranjost. Konji, ki se vračajo s paše, imajo že razkužene in na novo pobarvane bokse, ki so sedaj čisti in svetli, da se v njih res dobro in prijetno počutijo. Na naše veliko veselje so nam z valjčki in čopiči in s pridnimi rokami pri prenovi objekta na pomoč priskočili tudi prostovoljci, varovanci PUM iz Slovenj Gradca (Projektno učenje mladih). Prenova fasade hleva bo zaradi objektivnih okoliščin potekala šele v naslednjem letu, česar se že veselimo, saj bo končni videz objekta lahko v ponos tako podjetju JUB, kot tudi nam in vsem našim obiskovalcem, za kar se družbi JUB od srca zahvaljujemo.”

JUB je društvu za prenovo notranjih zidov v zadnjih dveh letih podaril skupaj več kot 300 litrov barv JUPOL Trend in JUPOL Gold ter omet za 300 kvadratnih metrov zunanjih površin. Pred dvema letoma so jim podarili tudi barve za kovino in za les ter 10 veder izravnalne mase, tako da skupna vrednost donacije dosega skoraj 5.000 evrov. Tako so lahko v rehabilitacijskem centru uredili pisarno, dežurno sobo, lekarno, predavalnico in sobo za prostovoljce, obenem pa ustrezno uredili še prostor za karanteno in pregledovalnico za konje. Z barvami za les iz družine JUBIN so prostovoljci lahko prebarvali tudi vse lesene ograje in dele hlevov, kjer zdaj oskrba konj poteka v normalnih pogojih. Konji, te plemenite in čudovite živali, ki imajo pogosto tudi terapevtsko poslanstvo, si nov in topel dom zagotovo tudi zaslužijo.
 
Foto 1-DZK-barvanje lesenih povrsin
 
Foto 2- DZK_konji
 
Foto 5-DZK- priprava na prenovo boksov za konje
 
Foto 3- DZK_prenova lesene ograje
 
Foto 4- DZK-prenova boksov
 
Prostovoljci pri prenovi boksov za konje letos in lani pri obnovi kovinskih in lesenih delov hleva ter ograj – foto: arhiv DZK
 
Več informacij: Natalija Nedeljko – predsednica društva, M: 040 229-993, DRUŠTVO ZA ZAŠČITO KONJ, Šercerjeva 9, 3320 Velenje, TRR: SI56 1010-0005-0589-375 (Banka Koper), E: info@dzk.si, W: www: http://dzk.si, FB:https://www.facebook.com/dzksi

[divider text=”Na začetek” divider_color=”#cd171c” size=”1″ margin=”10″][divider][/divider]

Podatki zapisa

Datum:
21 decembra, 2016

Avtor:
Energetik

Kategorija:

Tagi:Komentiranje ni na voljo.

Ads