Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Hibridni ogrevalni sistem, var(č)na in udobna rešitev

profelZima se počasi poslavlja in marsikdo ugotavlja, da je bilo ogrevanje (znova) predrago in stroškovno neobvladljivo, večkrat tudi premalo učinkovito. Da pa se naslednjo zimo ne bi ponovila ista zgodba, morajo tisti, ki želijo zmanjšati stroške, narediti korak ali dva k boljši učinkovitosti svojega ogrevalnega sistema. Poraja se več dilem in različnih mnenj strokovnjakov, kako to narediti. V nadaljevanju vam ponujamo zelo preprosto rešitev: HIBRIDNI OGREVALNI SISTEM!

Tako imenujemo sistem, ki vsebuje več različnih virov, ki se lahko med seboj dopolnjujejo. V praksi največkrat k staremu kotlu (olje, plin, polena) dodamo še toplotno črpalko (več na http://www.profel.si/).

Zakaj hibridni ogrevalni sistem?

Ko pričnemo razmišljati o zamenjavi starega ogrevalnega sistema, je pred nami kar nekaj možnosti. Vendar bo pameten gospodar ob zamenjavi vira ogrevanja zagotovo pomislil tudi na varnost in zanesljivost. V ekonomiji velja za varno naložbo tista, ki ima majhno tveganje (razpršen portfelj). V ogrevalni tehniki je podobno, le da največji neznanki predstavljata dobavljivost in cena energenta. Da bi se izognili tveganju, povečali udobje in varnost tudi v zimskih mesecih, je smiselno razmišljati v smeri, kako obstoječo kotlovnico dopolniti in ne nadomestiti z drugim virom. Zakaj ne bi obstoječemu viru dodali toplotno črpalko in s tem zmanjšali odvisnost od le enega energenta?

slika2

Primer hibridne kotlovnice (plinska peč + toplotna črpalka)

PREDNOSTI in SLABOSTI hibridnega ogrevalnega sistema:

+          Zagotovljeno udobje v vseh letnih časih ter učinkovitost in varčnost sistema.

+          Nismo več odvisni le od enega energenta oz. enega vira toplote.

+          Oba vira lahko delujeta samostojno ali v kombinaciji.

+          Vršno moč posameznega vira ni potrebno dimenzionirati previsoko (manjša investicija), saj se lahko vira dopolnjujeta.

+          Optimalni izkoristek enega vira je nemogoče vzdrževati skozi celotno zimsko obdobje, v katerem so potrebe po ogrevanju različne. V hibridnem sistemu lahko izbirate, kateri vir bo glavni v katerih obdobjih zime in s tem izboljšate izkoristek celotnega ogrevalnega sistema.

+          Staro kotlovnico ni potrebno zavreči, saj jo lahko koristno uporabimo.

+          Toplotne črpalke, predvsem zrak/voda, imajo lahko v ostrih zimah težave z vzdrževanjem želenega udobja. V hibridnih kotlovnicah pa kotel ne predstavlja le zalogovnika energije, temveč tudi vir, ki dopolni morebitni primanjkljaj energije. 

           Potrebno je natančno načrtovati hidravlično povezavo obeh virov.

           Potrebujemo dober regulator, ki obvladuje hibridne kotlovnice.  

Eden takšnih regulatorjev je Dialog EQ. Le-ta samodejno optimira delovanje virov (glavni in dodatni vir), tako da se doseže optimalna učinkovitost, glede na trenutne toplotne potrebe vaše stavbe.

Regulator Dialog EQ

je namenjen nadzoru in upravljanju še tako zahtevnih ogrevalnih in hladilnih sistemov. Uporablja najsodobnejšo tehnologijo (IoT, Cloud) ter je odlična izbira tako za velike kotlovnice, kot privatne hiše. Omenjeni tehnologiji vam omogočata neizmerno udobje in varnost, saj lahko brez skrbi ne glede na to kje ste, kadarkoli s pomočjo pametnega telefona, tablice ali računalnika upravljate in nadzorujete vaš ogrevalni sistem.

Mobilna aplikacija Dialog EQ

Mobilna aplikacija Dialog EQ

Lahko pa nadzor, kakor tudi optimizacijo delovanja vašega ogrevalnega sistema, prepustite naši servisni službi ali vašemu monterju, ki lahko namesto vas na daljavo nastavi optimalno delovanje vašega ogrevalnega sistema. In to mimogrede, ob kavi 😊

Podatki zapisa

Datum:
31 marca, 2017

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads