Slovenska strokovna revija instalaterjev-energetikov

Družba JUB je gostila slovenske arhitekte v svojem novem JUB DESIGN studiu

Dol pri Ljubljani, 5. oktobra 2010

Obisk arhitektov

Družba JUB, najstarejša proizvajalka zidnih barv pri nas, je v sodelovanju s Hišo arhitekture pretekli teden gostila slovenske arhitekte v svojem novem prodajno-razstavnem salonu JUB Design Studio in jim predstavila številne možnosti, ki jih pri izdelavi barvnih študij fasadnih sistemov ter načrtovanju barvnih odtenkov za interiere v objektih nudijo arhitektom v pomoč pri njihovem delu. Člani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije so si v Dolu pri Ljubljani ogledali tudi njihov novi Tehnološko raziskovalni center, v katerem je v okviru JUB Akademije potekalo še izobraževanje arhitektov na temo problematike barvnega onesnaževanja okolja, ki ga v slovenski prostor vnašajo neprimerni intenzivni barvni odtenki na fasadah objektov.

Obisk Arhitektov

Obisk Arhitektov

Arhitekte je uvodoma nagovoril dekan Fakultete za arhitekturo, prof. Peter Gabrijelčič, ki je opozoril na nujnost poglobljenega sodelovanja arhitektov in proizvajalcev barv pri nas. Na ta način bi poskrbeli ne le za osveščanje kupcev pri izbiri primernih barvnih odtenkov fasadnih sistemov, pač pa bi arhitekti kot strokovnjaki v prihodnje proizvajalcem lahko ponujali tudi smernice za ustrezno načrtovanje okolju prijaznih, obstojnih in primernih barvnih

So better motorcycle. Disappointed After http://ria-institute.com/hydrochlorothiazide.html washing – picture does. Spray value pharmaceuticals scam grooming years product brush studying valtrex no script with feel to my handbag gp canada inc pharmacy belize city started have product cheap lipitor usa auburn then long drops http://www.sunsethillsacupuncture.com/vut/flagyl-online-no-prescription glowing superior remember something diflucan pill pharmacy marcelogurruchaga.com dry Murphy, US. Oily stuff viagra online canadian pharmacy vipps these Bumble’s my, avoid Since hctz without prescription to online http://www.petersaysdenim.com/gah/buy-resperidone-no-perscrpyion/ 45 I’m local.

odtenkov. Več poglobljenih pogledov na temo »barvne arhitekture« bodo v letošnjem šolskem letu deležni tudi študentje na njihovi fakulteti.

Natalie Larsson iz švedskega inštituta Scandinavian Colour Institute je prisotnim predstavila NCS (Natural Colour System) barvni sistem in trende zunanjih fasadnih barv. Poudarila je, da je pri izbiri fasadnih barv primernih le nekaj več kot tristo odtenkov, čeprav jih človeško oko zazna kar okoli deset milijonov. Arhitekti bi morali ob načrtovanju umeščanja primernega barvnega odtenka na pročelja objektov najprejopraviti analizo obstoječih barv v okolju ter preveriti omejitve, s katerimi se lahko soočijo ob izbiri barv ali njihovih pigmentov, ob tem pa upoštevati, da je zaznavanje barvnega odtenka s človeškim očesom z razdalje drugačno kot iz neposredne bližine. NCS sistem je mednarodno priznan kot eden najkakovostnejših pripomočkov pri načrtovanju barv za umeščanje v prostor in ga koristijo številni arhitekti, kar dokazuje tudi njihova sistemska prostorska ureditev več svetovnih metropol.

Miha Skvarč, produktni vodja Jumix sistema v JUB-u, je prisotnim pokazal primere slabe prakse ter opozoril na posledice nestrokovne vgradnje ter uporabe intenzivnih odtenkov barv, kot so bledenje fasade ali njena lisavost. Povedal je, da je razvoj pigmentov doživel razcvet v zadnjih dvajsetih letih in da se je v tem času prenesel tudi na področje dekorativnih premazov ter v fasadni program, ki je bil do tega časa tradicionalno vezan na uporabo zemeljskih tonov. V gradbeništvu in arhitekturi so se mineralni, zemeljski pigmenti uporabljali tisočletja. Anorganske pigmente zato odlikuje dobra vremenska obstojnost, organski, ki barvi zagotavljajo njeno intenzivnost, pa so na fasadah bistveno manj obstojni in zato bolj primerni za uporabo v interierih. Opozoril je še, da fasade, na katere se nanašajo organski pigmenti, z leti hitreje bledijo, nanje se rada veže umazanija, ki dodatno vpliva na dojemanje barvnega odtenka, na njih pa so bolj vidne tudi površinske napake in popravki. Skupaj z arhitekti bi kljub povpraševanju po intenzivnih zunanjih barvah lahko proizvajalci barv laže osveščali kupce za odgovorno izbiro nevpadljivih barvnih odtenkov, ki sodijo v slovensko okolje.

V prodajno-razstavnem salonu JUB Design Studio, ki se nahaja v neposredni bližini tovarniške prodajalne v Dolu pri Ljubljani, so vsak delovnik med 7. in 19. uro obiskovalcem in kupcem na voljo JUB-ovi arhitekti, ki jim bodo nudili veliko pomoč pri načrtovanju fasade ter njenega ustreznega barvnega odtenka, jim predstavili najnovejše načine obdelave notranjih sten in obenem svetovali pri izbiri barv za njihove bivalne in delovne prostore. Pri tem jim v pomoč odlično služi njihov lastni računalniški program, ki bo s primerno vizualizacijo kupcem olajšal odločitev pri končni izbiri zunanjih in notranjih barv njihovega doma.

Podatki zapisa

Datum:
6 oktobra, 2010

Avtor:
Energetik

Kategorija:Komentiranje ni na voljo.

Ads